середу, 17 вересня 2014 р.

«Михайло Коцюбинський – співець любові і свободи»

Глибоким зором і пером тонким
Він слугував народові своєму,
Боліючи душею разом з ним.
М. Рильський

 У ряду  велетів духу, що винесли сонячне українське слово на світові вершини  Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки стоїть й ім'я Михайла  Коцюбинського. Воно яскравою зорею сяє в художній культурі українського  народу, відоме прогресивній громадськості всього світу.
 Його творчість, що звернена в майбутнє, пробуджує в людях дорогоцінні почуття патріотизму і добра. Нові покоління знаходитимуть у  творіннях майстра те, чого сьогоднішні ще не бачать, адже така вже вічно жива сила справжньої класики. Творчу спадщину великого сонцепоклонника, неоромантика української  літератури, справедливо називають синтезом усього найкращого, що створено  українськими письменниками того часу.
 У творах Коцюбинського на повну силу розкрились багатющі можливості української мови  її велика потенціальна сила і невичерпна ємність, невигубна живучість, гнучкість, барвистість і музикальність.
Погляди Коцюбинського на  рідну мову, його висловлювання про неї не втратили актуальності і сьогодні. Феномен Коцюбинського його освіченість. Коцюбинський знав девять європейських мов, а через це всю відому на той час літературу. Знався на музичному і театральному мистецтві, студіював психологію, етнографію та етнологію, цікавився політекономією, історією, медициною, журналістикою. Сонце, людина, природа  три  кити творчості Михайла Коцюбинського наснаженої сонячним оптимізмом,  вірою у високе призначення людини на Землі. М. М. Коцюбинський написав не багато творів, але скільки в цьому  небагато вартісного, геніального ,він справжній гігант у нашім письменстві, явище видатне і неповторне.
З нагоди  відзначення 150річчя з дня народження Михайла Коцюбинського
 В Липовецькій центральній районній бібліотеці  відбулася літературна година «Михайло Коцюбинський – співець любові і свободи» На захід були запрошені учні старших класів Липовецької ЗОШ №2.
Бібліотекар читального залу Р. Скоропад  в соєму виступі   сказала, що серед українських прозаїків немає рівних Коцюбинському, його майстерність взірець краси і сили нашого художнього слова.  

Твори Коцюбинського видруковані мільйонними тиражами, мовами багатьох країн, вони взяті на духовне озброєння нашого народу в його боротьбі за високі загальнолюдські ідеали.
Пройшли десятиріччя, минуть, напевне, віки, а творчість Коцюбинського, як світла зоря, сяятиме над нами вічно, облагороджуючи душу .
До заходу організована книжкова виставка «Книга життя Михайла Коцюбинського»

Немає коментарів:

Дописати коментар