четвер, 8 квітня 2021 р.

Він любив Україну

Він любив Україну

9 квітня виповнюється 170 років від дня народження Тора Неве Ланге – данського поета, фольклориста, перекладача, вченого-лінгвіста української поезії.

Народився Т. Ланге у 1851 році в Копенгагені, закінчив університет. Як знавець класичних мов був запрошений до Росії. Тут він був спочатку викладачем Лазаревського інституту східних мов. Потім його призначили консулом Королівства Данії в Москві, займав цю посаду до 1906 р.

1883 року Ланге одружився з Наталією Протопоповою, у якої був родовий маєток в Нападівці Липовецького району, відтоді він часто буває в Україні, вивчає життя, побут і звичаї селянства.

Поступово у нього поглиблюється інтерес до українських народних пісень. Зачарований красою Поділля, 1906 року він залишає службу і переїжджає назавжди до Нападівки, де посилено займається літературою і перекладами. Крім літературної праці займався також агрономією та ботанікою.

Тор Ланге переклав близько 46 пісень, частина яких виконується й досі. Його перу належить і данський переклад «Слова про Ігорів похід».

Помер поет 1915 року і був похований у Нападівці. Через 12 років його прах було перевезено на батьківщину.

У відділі обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки до 170-річчя з дня народження Тора Ланге організовано виставку-вшанування під назвою «Він любив Україну».

Немає коментарів:

Дописати коментар