вівторок, 2 липня 2024 р.

Дідух – символ національної свідомості

 Дідух – символ національної свідомості

    Сьогодні в КЗ «Липовецька публічна бібліотека» відбувся майстер-клас з виготовлення дідухів. Бібліотекар Скитківської сільської бібліотеки  Любов Іванівна Хілько радо поділилася основними технологічними особливостями їх виготовлення, яких навчилася від бабусі-прабабусі з колегами та запрошеними .

    Також, майстриня розповіла сакральне значення дідуха в житті наших предків. А саме, що Дідух – це дерево роду, його цілком можна вважати  Світовим деревом, яке об'єднує та підтримує усі світи. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі. Це жертва кращого снопа природі та її силам і духам. Сьогодні дерево Роду, як старовинний оберіг, потроху вертається в наше життя та домівки.

     «Ноги», завдяки яким він міцно стоїть, уособлюють коріння, світ мертвих. Верхня частина, що символізує серединний світ, світ людей, має у кожному пучку по сім штук колосків. Сімка — одне зі знакових чисел, це сім днів тижня, сім поколінь, сім кольорів веселки. Зернятка у колосках — верхній світ з божествами, птахами та солярними символами. 

    Колись давно, ще у наших бабусь, його місце було під іконами. І стояв там Дідух аж до самого Водохреща – тобто до 6 січня. А вже після його обробляли – обмолочували, зерно висівали, солому за традицією палили на дорозі. В наш час також можна висіяти зерно, хай і символічно. І ніколи не можна викидати Дідуха на сміття – це прадавній символ не тільки Різдва, але й зв’язку поколінь, що мусить тривати нерозривно, символ багатства та добробуту, спокою та життя.

    Таким чином давня гарна українська традиція відроджується, і кожен залюбки може створити сам, своїми власними руками оберіг для родини та оселі, прикрасити ним свою домівку та зробити свято Різдва ще більш затишним та родинним.







Немає коментарів:

Дописати коментар