вівторок, 2 липня 2024 р.

Поет, прозаїк, публіцист і кінодраматург

 Поет, прозаїк, 

публіцист і кінодраматург

    Сьогодні, 2 липня, виповнюється 80 років від дня народження письменника, творчість якого вирізняється глибокою емоційністю, патріотичністю та привязаністю до рідного краю, поета, прозаїка, драматурга та публіциста родом із села Зозів - Володимира Семеновича Рабенчука.   
    Народився Володимир Семенович у важкий час Другої світової війни. Навчався у місцевій школі, згодом здобув вищу освіту на факультеті журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка, що суттєво вплинуло на його літературний шлях. По закінченні університету працював у різних редакціях, що дало йому можливість розширити свої літературні горизонти. Почав свою письменницьку діяльність із поезії. Перші вірші відзначалися глибоким ліризмом і патріотичною тематикою. Згодом він звернувся до прози, де виявив себе як талановитий романіст і новеліст. Його проза часто торкається тем історичної памяті, національної ідентичності, соціальних проблем та часто відображає життя українського села, традицій і культури українського народу. Його літературний стиль вирізняється яскравими образами, глибокими роздумами та багатством мовних засобів.
    Також письменник займався кінодраматургією, а саме - писав сценарії до стрічок про історичні  міста й архітектурні пам’ятки (“Храм Поділля, Шаргород, Місто на Кучманському шляху, Диво старого Тіроса, Палаци Поділля), письменників-земляків (С. Руданського, М. Трублаїні, М. Стельмаха). Всього налічується 16 документальних фільмів.
    Володимир Семенович активно займався громадською діяльністю. Він був членом Спілки письменників України, брав участь у численних культурних та літературних заходах. Його діяльність була спрямована на популяризацію української культури та літератури, підтримку молодих талантів. 
    На жаль, життя видатної людини, заслуженого працівника культури України, державного радника податкової служби другого рангу, члена Національної спілки журналістів України обірвалося на 79-му році життя, у Польщі, куди він виїхав на початку повномасштабної війни в Україні. Після кремації тіла, прах доставлено в Україну і поховано на Сабарівському кладовищі у  Вінниці.
    Творчість Володимира Рабенчука має велике значення для української літератури. Його твори стали джерелом натхнення для багатьох письменників і поетів. Він залишив значний внесок у розвиток української літератури, який відзначається не лише в Україні, а й за її межами. 
    Поцікавтесь життям та творчістю визначного письменника у нашій книгозбірні! На абонементі обслуговування дорослих користувачів КЗ “Липовецька публічна бібліотека” представлена виставка-ювілей до 80-річчя від дня народження Володимира Рабенчука “Поет, прозаїк, публіцист і кінодраматург”.


Немає коментарів:

Дописати коментар