понеділок, 16 вересня 2024 р.

Запрошуємо на творчу зустріч

 Шановні жителі громади, користувачі КЗ «Липовецька публічна бібліотека»!

18 вересня об 11.00 год. у нашій бібліотеці відбудеться творча зустріч з харківською письменницею Людмилою Охріменко.
Людмила Леонідівна презентуватиме свій роман «Оскар».
«Оскар» визнаний найкращим романом на воєнну тематику членами журі міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова 2021», за що отримав відповідну спеціальну відзнаку.
Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у зустрічі!



Зберегти озон – людині під силу

Зберегти озон – людині під силу

 16 вересня відзначається Міжнародний день захисту озонового шару. У цей день у 1987 році була прийнята одна з найуспішніших міжнародних угод – Монреальський протокол, створений для обмеження виробництва низки речовин, що вважаються причиною виснаження озону. Якщо країни – учасниці дотримуватимуться протоколу й надалі, то можна сподіватися на відновлення озоносфери до 2050 року.

Водночас компанії та вчені працюють над створенням екологічно безпечних альтернатив, зокрема нових охолоджувальних рідин і технологій, що знижують або усувають залежність великих підприємств від хімічних речовин. Але завадити руйнуванню озонового шару не до снаги ні окремо взятій країні, ні навіть групі держав. Ліквідація загрози вимагає об'єднання зусиль практично всіх націй.

Однією з найактуальніших проблем сучасності є взаємодія людини з природою. Важливим аспектом у вирішенні проблеми збереження природних ресурсів є освіта людей в області навколишнього середовища, екологічне виховання всього населення, а особливо підростаючого покоління. Екологічна проблема виростає в проблему перетворення стихійного впливу людей на природу, в свідомо, цілеспрямовано, планомірно розвиваючу взаємодію з нею. Така взаємодія може бути здійснена при наявності в кожній людині достатнього рівня екологічної культури, екологічної свідомості, формування яких починається з раннього дитинства і продовжується все життя.
До Міжнародного дня захисту озонового шару у Липовецькому ліцеї №1 ім. В.Липківського, за участі членів молодіжного екологічного клубу «Зелена хвиля» проведено екологічну годину «Зберегти озон – людині під силу».
Під час зустрічі обговорювались важливі питання про те, як ми можемо допомогти зберегти озоносферу.



субота, 14 вересня 2024 р.

    15 вересня ми вшановуємо память захисника, який народився у цей день 1995 року - Сергія Миколайовича Бондаренка - Героя України, який віддав своє життя за нашу свободу і незалежність.

    З 2020 року Сергій служив штурманом вертолітної ланки 18-ї окремої бригади армійської авіації ім. Ігоря Сікорського. Захисник відзначився у бойових завданнях в зоні АТО, де отримав заслужені відзнаки та достроково отримав звання капітана.

    Коли розпочалась повномасштабна війна, Сергій не вагався і відразу став на захист українського неба. Відзначався відвагою і професіоналізмом, завдаючи ворогу значних втрат.

    На жаль, 6 березня 2022 рокупід час виконання бойового завдання біля населеного пункту Архангельське Миколаївської області, гелікоптер, на якому служив Сергій, потрапив під ворожу ракету. Він віддав своє життя у віці 26 років, виконавши свій військовий і громадянський обов’язок до кінця. Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня та нагрудним знаком “За вірність народу України” I ступеня.

    Вшануймо память нашого Героя, його мужність і самовідданість. Вічна слава!

Здоровим бути модно, стильно і красиво

Здоровим бути модно, стильно і красиво


  У другу суботу вересня в Україні традиційно відзначається День фізичної культури і спорту – головне свято для спортсменів, тренерів, фахівців спортивної сфери, усіх прихильників здорового способу життя.                                   

  За всіх часів саме здорові духом і тілом люди складали опору суспільства, адже спорт не тільки дає здоров’я, він загартовує характер і волю. Україна ж завжди славилась своїми спортивними талантами, а фізичне виховання – це здоров’я нації.                                                                               

Сьогодні, в умовах війни, будь-яка спортивна активність є джерелом гарного самопочуття та позитивних емоцій.                                                                                            Численні міжнародні здобутки наших спортсменів дають ще один привід усьому світу пишатися силою та незламністю українців.                                                         Сьогодні до Дня фізичної культури і спорту в Інтернет- центрі КЗ «Липовецька публічна бібліотека» відбулася слайд – бесіда під назвою «Здоровим бути модно , стильно і  красиво» для юнацтва.                                                         

Вітаємо   всіх з Днем фізичної культури і спорту України. Це свято відзначає важливість фізичної активності та спорту в житті кожного українця.                            За здоровою нацією – майбутнє України!




пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Відкрий для себе рідне місто!

 Відкрий для себе рідне місто!

    Сьогодні, 13 вересня, липовчани відзначають не тільки день народження міста, а й день нашої спільної історії, культури та незабутніх моментів. Липовець має багатий і цікавий історичний шлях, який варто знати та цінувати. Першу згадку про нього датовано 1545 роком, наше місто є свідком численних подій, що формували його унікальний характер. Колись Липовець відігравав важливу роль у розвитку регіону, а його спадщина відображена в численних архітектурних пам’ятках та культурних традиціях. Від старовинних будівель до сучасних об’єктів – наше місто сповнене історії та краси.

     До цього дня КЗ “Липовецька публічна бібліотека” підготувала виставку-привітання під назвою “Відкрий для себе рідне місто!” на якій представлено літературу про нашу рідну землю. Адже день міста - це чудовий привід заглибитися в історію та культуру рідного краю.

     Бажаємо всім мешканцям процвітання, тепла у серцях та нових досягнень! Нехай кожен куточок нашого улюбленого міста наповнюється добром та допомогою для ЗСУ!  Переконані, що невдовзі ми святкуватимемо день народження нашого міста під Мирним небом вільної, незалежної України! Дякуємо нашим воїнам за можливість відзначати цей день сьогодні! Віримо в Україну та її Перемогу!




Де Соб тече, земля легенд і сонця

Де Соб тече, земля легенд і сонця

Щороку 13 вересня ми відзначаємо День рідного міста Липовця. Його історія  сягає глибини століть, про що свідчать скіфські кургани навколо нього, а перша письмова згадка про Липовець датується 1545 роком. Липовець мальовнича перлина Поділля, де живуть щирі і добрі люди. Це край був колискою багатьох знаних в Україні особистостей - Павла Тутковського, Миколи Тутковського, Петра Столярського, Василя Липківського, Абрама Зіндельса та інших.

          Напередодні Дня міста в відділі обслуговування дітей та організаторів дитячого читання відбулася краєзнавча мандрівка «Де Соб тече, земля легенд і сонця», на яку завітали учні 8 – А класу Липовецького ліцею №2. Запрошена на захід вчителька історії Шиндирук Олена Василівна зацікавила всіх присутніх розповіддю про історичне минуле Липовця, згадала про відомих земляків, крім того  діти переглянули ряд старих світлин нашого міста.

         За шість століть наше місто пережило революції, війни, голодомори, які відбилися на людських долях. Сьогодні наші земляки знову стоять на захисті  своєї Батьківщини, віддаючи найцінніше – своє життя.   








      Дорогі друзі! Вітаємо вас з днем міста, бажаємо мирного неба, спокою, злагоди, добробуту і незгасимої віри у Перемогу.

вівторок, 10 вересня 2024 р.

    Сьогодні, 10 вересня, минає рік від того дня, як у війні з агресором загинув вірний захисник України Олександр Геннадійович Говоров.

    Олександр народився 4 березня 1990 року в місті Боярка, а дитинство та юність провів у Києві. У 2009 році проходив строкову службу в Збройних Силах України в навчальному центрі Десна. Після демобілізації працював у будівельній сфері.

    У лютому 2023 року Олександр став на захист Батьківщини, приєднавшись до лав ЗСУ. Ніс службу в морській піхоті, у розвідувальному підрозділі 37-ї морської бригади. Мужньо боровся за незалежність України на Донеччині. У ніч з 21 на 22 серпня, під час бою поблизу села Урожайне Донецької областізахисник отримав важкі поранення. 10 вересня Олександр Говоров помер у Київському військовому госпіталі. Поховано оборонця у селі Росоша, де проживає його мама.

    Памятаємо його подвиг і молимося за його світлу душу. Вічна пам’ять Герою, який віддав життя за нашу свободу!

понеділок, 9 вересня 2024 р.

Іван Котляревський - велике серце України

 Іван Котляревський – велике серце України


9 вересня 1769 року народився Іван Котляревський - письменник, драматург та основоположник сучасної української літератури. Він здійснив найбільший внесок у формуванні сучасної української літературної мови – у час, коли староукраїнська писемність занепадала, його знаменита поема "Енеїда" була першим твором, написана на основі живого усного мовлення народу.  Він не лише написав перший літературний текст українською, а й започаткував новий український театр. Іван Котляревський написав для полтавського театру, де був директором, п'єсу "Наталка Полтавка" і водевіль "Москаль-чарівник", які стали основою нової української драматургії.

До 255-річчя від дня народження відомого українського літератора у відділі обслуговування дорослих користувачі презентована виставка-портрет «Іван Котляревський – велике серце України». Запрошуємо усіх до перегляду!

                                  




Лицар української словесності

 Лицар української словесності

17 вересня літературна спільнота України відзначає 255-річний ювілей генія українського слова Івана Котляревського. В відділі обслуговування дітей та організаторів дитячого читання проведено бібліографічний огляд літератури «Лицар української словесності».

Іван Котляревський написав небагато творів: «Енеїда», «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник». Проте вони стали для українців майже народними творами. Уривки з них, як пісні, співали кобзарі на вулицях, композитори писали музику, а пісні ставали незабутньою класикою жанру. І нині ці літературні твори займають гідне місце не лише на полицях бібліотек, а й в літературному спадку та серцях українців.

Дорогі друзі! Запрошуємо вас  познайомитися  з творами Івана Котляревського, а також літературою про життя та творчість письменника.

Чекаємо на вас у нашій бібліотеці.



середа, 4 вересня 2024 р.

Сьогодні, 04 вересня  свій 52 –й День народження міг би відзначати наш земляк  Бичков Сергій Михайлович.

Народився Сергій Михайлович у селі Росоша. Середню освіту здобув у Росошанській середній школі. З дитинства мріяв бути військовим - тому вступив до Вольського вищого загальновійськового командного училища тилу. По його закінченні служив у Збройних Силах України .

У першу хвилю мобілізації ,18 березня 2014 року, був призваний на службу за контрактом та призначений старшим офіцером відділення офіцерів запасу і кадрів, згодом - на посаду заступника військового командира-начальника мобілізаційного відділення. У серпні 2014 року, після Іловайських подій, знову став на захист цілісності країни.

06 березня 2019 року добре серце мужнього воїна зупинилося.

У День народження нашого Захисника схилімо голови у мовчанні.

Вічна пам’ять!