четвер, 24 квітня 2014 р.

Чорнобильський вітер по душах мете, чорнобильський пил на роки опадає...

23 квітня 2014 року в читальному залі бібліотеки на годину-застереження  «Чорнобиль був, Чорнобиль попередив, про те, що може статись на землі» зібрались старшокласники  Липовецької ЗОШ № 2. На моніторах комп’ютерів «Бібліомосту» - фотографії на чорнобильську тематику, на кафедрі оформлено композицію з квітами, вишитим рушником, чорною стрічкою та фотокнигою Михайла Загреби «Пропусти Чорнобиль крізь серце». В пам’ять загиблим, запалено свічку.
Присутніх зацікавила ілюстрована книжкова виставка «Чорнобильський слід на землі, в долях, у душах». Коментований огляд провела бібліотекар читального залу Раїса  Скоропад.
 «Ми запросили вас, щоб ще раз згадати, осмислити і усвідомити масштаби тих трагічних подій, пом’янути тих, хто першим вступив у двобій з полум’ям та радіаційним лихом і ціною свого життя та здоров’я врятував світ», - такими словами розпочали захід бібліотекар Раїса Скоропад та бібліограф-краєзнавець Марина Юкало. Дійство проходило на фоні демонстрації кадрів документального фільму про Чорнобиль. Присутні дізнались багато вражаючих фактів : зокрема про те, що радіаційна хмара облетіла Землю тричі, що в повітря піднялось 77 кг радіації, рівних ста атомним бомбам та інші шокуючі факти.
На заході прозвучало багато поетичних творів українських поетів, присвячених темі Чорнобилю, проникливо та щемно прозвучала пісня «Зона» у виконанні Л. Сандулеси на слова В. Крищенка.
Сьогодні Чорнобиль – зона відкрита для туристів. Із фільму «25 років після чорнобильської трагедії» присутні разом із журналістами пройшлись вулицями мертвого міста, де замість людей реальними сходами піднімаються намальовані на стінах персонажі, на вулицях застигли іржаві мотоцикли, а крізь бетон і на дахах ростуть дерева, асфальту майже не залишилось, його поглинає мох і трава. Учасники заходу на власні очі побачили всі жахи Чорнобиля та наслідки людської безвідповідальності.

 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар