середу, 21 січня 2015 р.

Хай у вас святиться, веселиться святая йорданськая водиця!

Кажуть у січні скільки днів, скільки й свят. І справді зима прийшла і празників привела. Починаючи від святвечора 6 січня і завершуючи Водохрещем  на Україні проходять святки.
Водохреща – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. З ним пов'язують хрещення на Йордані Христа. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг,  нею напували худобу, щоб краще плодилася, скроплювали домівки та стайні від злих духів. Ця вода ніколи не псується, завжди придатна до вживання, вона до самих наступних зимових свят зберігатиме в собі таємниці загадкового і дивовижного світу казкових уявлень наших предків, сповнених високої поетики духовного самоочищення.
Саме про це та про народні традиції, звичаї та обряди, пов’язані із відзначенням цього величного свята розповіла присутнім під час засідання клубу «Надвечір’я» бібліотекар читального залу  Р. Скоропад.
Присутнім було представлено  тематичний перегляд літератури  «А що третє свято - святе Водохреща».

Немає коментарів:

Дописати коментар