понеділок, 25 квітня 2016 р.

«Чорнобиль – попередження набат,
Його уроків людство не забуде!..»
Вже 30 гірких літ ми живемо у післячорнобильській ері, під знаком зловісної зірки, у чорному болі.
Чи чуєш, ти світе,
Як гірко ридає полин,
Як тяжко і тужно
Моєму народу болить.
Гіркий запах Чорнобилю, що тепер асоціюється в українців з небезпекою «мирного атому» назавжди увійшов у долю України. І чим була викликана поява «зірки полин» - чи недбальством людським, жорстокою їхньою невдячністю, порушенням самої рівноваги буття, чи глумління над матір’ю-природою, яка завжди була добра до нас у своїй вічній, безмірно терплячій Любові!
Оспіваний  мирний атом, здавалося б, приручений і покірний, вийшов з – під влади людини, вивергаючи на земну поверхню вогненне нутро, розхукуючи  навсібіч незриму отруту радіації. Чорнобильська катастрофа вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом незвіданої раніше біди,  трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.
Не оминула ця трагедія і Вінниччину, земля якої поряд з іншими регіонами розділила і подвиг ліквідаторів, і біль втрат, і пам’ять про загиблих. Радіоактивного забруднення зазнали вісім районів області.
26 квітня в пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, диму, перестороги. І забути це, чи викреслити із нашої пам’яті – неможливо.
На передодні 30-річчя Чорнобильської трагедії  у Липовецькій центральній районній бібліотеці для старшокласників Липовецької ЗОШ І-ІІІст. №3 був проведений вечір-пам’ять «Чорнобиль – попередження набат,
Його уроків людство не забуде!..». На заході були показані відеоролики вибуху на ЧАЕС, евакуація міста а також який Чорнобиль 30 років потому.
 На заході для учнів  був представлений бібліографічний огляд літератури «Трагедія Чорнобиля у наших серцях».

У фойє районного будинку культури  також була презентована виставка-реквієм «Чорнобиль: чорний спомин, вічний біль». На якій була віддана шана героям пожежникам, які сміливо і до кінця виконали службовий обов’язок, свою присягу. Загинули, але увійшли в безсмертя захистивши собою мільйони людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар