вівторок, 14 червня 2016 р.

Євген Коновалець і його доба


Євген Коновалець – полковник Армії УНР, комендант УВО, Голова Проводу українських націоналістів. Народився 14 червня 1891 р. в с. Зашків Львівського повіту (тепер Жовківського району Львівської області) у вчительській родині.   З 1909 р. вивчав право на юридичному факультеті Львівського університету. Зі студентських років вів активну громадсько-політичну діяльність. Учасник Першої світової війни. В 1920-1921 рр. створює Українську Військову Організацію (УВО). За ініціативою Євгена Коновальця з 1929 р. діє Організація українських націоналістів (ОУН). Загинув Євген Коновалець 23 травня 1938 р. у Роттердамі (Голландія) від рук співробітника НКВС (СРСР) П. Судоплатова.
В історії кожного народу приходять моменти, коли його провідники відчувають своє історичне покликання і  ухвалюють такі рішення, які на їхню думку були б найбільш корисними для народу.  Наш національний Провідник – Євген Коновалець із Куренем, а згодом Корпусом Січових Стрільців був завжди надійною опорою для уряду української держави, оборонцем її самостійності.
«У вогні  перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю» - ці  слова  полковника Коновальця і сьогодні є дороговказом для молодого покоління українців.
Сьогодні  до 125 - річчя від дня народження Євгена Коновальця в Липовецькій центральній  районній бібліотеці, бібліотекар Інтернет-центру Козел Т.С. провела  відеоурок  для юнацтва під назвою «Євген Коновалець і його доба» та інформаційну бесіду «Видатна постать української історії – Євген Коновалець».

Немає коментарів:

Дописати коментар