пʼятницю, 30 червня 2017 р.

Героїзм душі Романа Шухевича


"Боротьба за волю українського народу,
за його суверенне державне існування і розквіт
стала змістом життя Романа Шухевича"
Петро Дужий
   Роман Шухевич  - видатний український політик, військовий і державний діяч, Герой України (2007 р., посмертно).
   У 1925 р. Роман Шухевич став членом Української військової організації (УВО), брав активну участь у національно – визвольній боротьбі.
      З 1929 р. Роман Шухевич пов’язав своє життя  з ОУН. Як військовий референт Крайової екзекутиви ОУН у західноукраїнських землях під псевдонімом Дзвін проводив роботу з об’єднання ОУН та УВО, що й сталося влітку 1932 р. на Празькій конференції. Водночас він керує бойовими акціями проти польської окупації. У 1934 р. після замаху на польського міністра Б. Пєрацького Романа Шухевича заарештували.
   Як талановитий політик, Роман Шухевич значною мірою забезпечив успіх національно - патріотичних сил у боротьбі з терором окупантів, сприяв примиренню та об’єднанню широких верств українського суспільства, активізації пропагування ідей української державності як у  материковій Україні, так і поза її межами.
   Сьогодні до 110 – річниці від дня народження Романа Шухевича у читальній залі Липовецької ЦРБ було проведено бесіду – портрет під назвою «Героїзм душі Романа Шухевича», яка присвячена світлій пам`яті Національного Героя України. Користувачі мали змогу більше дізнатись про життя та діяльність  Романа Шухевича, ознайомитись з літературою про нього з бібліографічного огляду «Головний Командир УПА».



Немає коментарів:

Дописати коментар