пʼятницю, 4 серпня 2017 р.

Засновник  козацько - гетьманської держави 


     Хмельницький Богдан (Зіновій) Михайлович — гетьман України, творець Української держави. Місцем народження вважається Суботів. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави в Наддніпрянській Україні (1648—1657). Шляхтич, реєстровий козак, військовий писар, із 1648 р. — гетьман Війська Запорозького. Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло в Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави на теренах Центральної України — Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина.
     Богдан Хмельницький був видатним політичним діячем, який об'єднав у єдиному визвольному русі різні суспільні сили. Він ніколи не відмовлявся від своєї мети– звільнення України від іноземного гноблення. Тому головним здобутком Богдана Хмельницького була Українська держава.
        Богдан Хмельницький  упокоївся 27 липня (6 серпня за новим стилем) 1657 році в Чигирині і 25 серпня похований в Суботові, в Іллінській церкві.
     До 360 – річчя від дня смерті Богдана Хмельницького у читальній залі Липовецької ЦРБ організована виставка – пам’ять під назвою «Засновник  козацько - гетьманської держави».
       На виставці представлені  довідники з історії життя і діяльності гетьмана, підручники з історії України, художні твори про Богдана Хмельницького.



Немає коментарів:

Дописати коментар