пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

І.Д.Красовський – історик, етнограф, громадський  діяч
XXI cтоліття 
 

Іван Красовський — історик, лемкознавець, етнограф, публіцист, член Наукового товариства ім. Т. Шевченка (НТШ), член Спілки журналістів України та громадський діяч.
Ще будучи студентом І. Красовський почав вивчати історію і культуру рідної етнічної грипи – лемків. У 1956 р. він опублікував статтю „Лемки та їх походження".
Іван Красовський брав надзвичайно активну участь у міжнародних, всесоюзних і республіканських наукових сесіях і конференціях. Він — один зі засновників товариства «Лемківщина» у Львові та Комісії по Лемківщині при НТШ та автор численних нарисів, рецензій, переважно на лемківську тематику та безліч наукових праць і монографій.
Іван Красовський є автором історичної кіноповісті «Андрій Савка» («Дукля» 1-2, 1984), великої праці «Матеріальна культура лемків» («Лемківщина», т. 2. 1988), монографії «Прізвища галицьких лемків ХVІІІ ст.» (Львів, 1993). Окремими книжками вийшли також «Лемківщина у боротьбі за возз’єднання з Україною» (Нью-Джерсі, 1964), «Хто ми, лемки…».
За кілька місяців до смерті І. Красовського здійснилася його заповітна мрія: було видано його „Енциклопедичний словник Лемківщини».
Напередодні 90 – річчя від дня народження Івана Дмитровича Красовського у читальній залі Липовецької ЦРБ була проведена історична бесіда під назвою «І.Д.Красовський – історик, етнограф, громадський  діяч XXI століття», для користувачів юнацького віку.


Немає коментарів:

Дописати коментар