пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

«Люблю любов розквітлу і воскреслу…»
Юрій Сегеда - український поет і прозаїк, член Національної спілки письменників України. Він народився 6 жовтня 1977 року у Вінниці. В сім'ї Василя Івановича та Людмили Романівни Сегеди. Згодом родина оселилася в місті Липовець. У 1994 році Юрій закінчив Липовецьку середню школу №1.
У 2001 році здобув філологічну освіту у Вінницькому педагогічному університеті ім. М. Коцюбинського. Там навчався в аспірантурі та працював на кафедрі української літератури . З 2005 р. — на журналістській роботі: спочатку — кореспондент обласного радіо, згодом і дотепер — провідний журналіст газети «Вінниччина».
Порадниками на початку літературного шляху був батько Василь Сегеда та вчителька української мови та літератури Ганна Патер, пізніше — письменники Анатолій Бортняк, Михайло Каменюк, Ніна Гнатюк, Василь Кобець, наразі — Дмитро Павличко та Анатолій Подолинний, які написали передмови до його книг.
Юрій Сегеда має три  збірки ліричних поезій. Перша -  «Давно на світі не було дощу…», а за другу книгу «Світлі крила» (2004 рік) був прийнятий до Національної Спілки письменників України, відзначений літературною премією імені Василя Симоненка. Третя його збірка – «Святий Георгій». Добрі слова про неї сказав Дмитро Павличко. У цій збірці помістились і авторські переклади. Юрій Сегеда переклав з російської вірші вінницької поетеси Юлії Броварної та кілька творів африканського поета Джозефа Брімакомбе. А ще має книгу гуморесок «Вибране з кумедного». Стипендіат Вінницької обласної Ради та облдержадміністрації у 2012 і 2013 рр.
Сьогодні у читальній залі Липовецької ЦРБ відбувся вечір-портрет «Люблю любов розквітлу і воскреслу…» присвячений ювілею поета-земляка, на яку був запрошений власне сам письменник, вчителька та наставник Ганна Патер, почесний краєзнавець України, поціновувач творчості Юрія Сегеди Олександр Роговий, старшокласники колегіуму ім. В. Липківського. На адресу ювіляра прозвучало багато гарних слів та побажань. Сам поет коротенько розказав про себе, своє життя та творчість. Зачитав свої ліричні поезії та гуморески, чим дуже захопив школярів та всіх присутніх. На завершення вечора методист РБК Ярослав Пшиворський подарував пісню на слова Юрія Сегеди.






Також до заходу був організований бібліографічний огляд літератури під назвою «Світлі крила Юрія Сегеди».


Немає коментарів:

Дописати коментар