вівторок, 12 грудня 2017 р.

Музика вічна і безкінченна


13 грудня  виповнюється 140 років від дня народження видатного українського композитора, хорового диригента, фольклориста, педагога і громадського діяча  Миколи Дмитровича Леонтовича.  Микола Леонтович народився 13 грудня 1877 року в с. Селевинці, присілку с.Монастирок Брацлавського повіту на Поділлі (нині Немирівського району на Вінничині), у родині сільського священника . 
Микола Леонтович виріс, формувався, працював і творив майже все своє життя на Поділлі.
          Він  був безмежно закоханий у народну пісню, він володів природженим даром відчувати найхарактерніші, ледь помітні тонкощі народної пісні, красу її мелодії, правдивість і мудрість поетичного слова. Сумна,задумлива і елегійна українська пісня ще з раннього дитинства увійшла в свідомість і сформувала його як людину безмежної доброти, чисту, щиру і красиву душею.
 На Поділлі Микола Леонтович вписав яскраву та неповторну сторінку в розвиток хорового мистецтва, залишивши після себе понад 200 обробок народних пісень різних жанрів.
Напередодні до 140 –річниці  від Дня народження Миколи Леонтовича    в Липовецькій ЦРБ, бібліотекар читальної зали та Інтернет – центру Козел Т.С., провела слайд – бесіду «Музика вічна і безкінченна» для  користувачів бібліотеки. Твори Леонтовича глибоко хвилюють і нині. Їх співають професійні хори, самодіяльні колективи в Україні та за кордоном. Творча спадщина нашого земляка стала невід’ємною частиною світової музичної скарбниці. 


___________________________________________

Мої права-моє життя

Правове виховання є одним з напрямків загального процесу виховання підростаючого покоління, що містить  у собі правову освіту, виховання поваги до чинних законів і норм права, формування активної позиції щодо протиправних і антигромадянських дій.
Указом Президента України від 8 грудня 2008 року № 1149/2008 встановлено започаткувати проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.
Тематика проведених в рамках Тижня заходів сприяє підвищенню рівня правової культури користувачів бібліотеки, інформованості молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та захисту.
До Всеукраїнського тижня права у відділі обслуговування Липовецької ЦРБ організовано бібліографічний огляд літератури під назвою «Мої права – моє життя».




Немає коментарів:

Дописати коментар