суботу, 2 грудня 2017 р.

Григорій Сковорода – український просвітитель 
та філософ

3 грудня 2017 року виповнюється 295 років від дня народження Григорія Савича Сковороди.
            Г. С. Сковорода — найвидатніша постать у культурному і літературному житті України ХVIII ст., великий народний мислитель, просвітитель-гуманіст, філософ доби Просвітництва, письменник, видатний байкар, учений та композитор.
Григорій Сковорода – це людина глибинного характеру, світлого серця і проникливого розуму. Людина, саме життя якої було оригінальним творінням. Освіченість його надзвичайна, він увібрав у своє єство філософську культуру людства. Г.Сковорода був новатором у жанрі притчі-трактату, байки-трактату. Він письменник-мислитель, який творчо використав платонівську форму філософського діалогу, автор поетичних творів у жанрі духовної лірики, медитацій із філософським змістом.
Він був філософом – і став творцем людських душ, він був духовним сіячем – і проросли зерна, посіяні його рукою. Сходив усю Україну, мандрував Європою, мав багато друзів, які вдячно називали себе його учнями. Минали роки, але роздуми мислителя не втрачали актуальності, тому й вважають Григорія Сковороду найвидатнішим українським філософом, відомим усьому світові.
Сьогодні до 295 – річниці від дня народження Григорія Сковороди у читальній залі Липовецької ЦРБ  організована виставка – портрет «Григорій Сковорода – український просвітитель та філософ» для користувачів бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар