середу, 23 травня 2018 р.

«Зелена Неділя 
квітує чар-зіллям» 


Напередодні Зелених свят в читальній залі відділу обслуговування Липовецької ЦРБ  відбулася народознавча година під назвою «Зелена Неділя квітує чар-зіллям» на засіданні жіночого клубу «Горлиця».
П'ятидесятниця (Трійця, Зелені свята) зібрало апостолів у Єрусалимі. І раптом під час молитви на небі зчинився сильний шум, і вогненними язиками на апостолів зійшов Святий Дух. І учні Христові почали прославляти Господа різними мовами, яких раніше не знали. Відтоді свято П'ятидесятниці зветься також Трійцею, бо цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях — як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. За церковними канонами день Зішестя Святого Духа на апостолів вважається початком народження християнської церкви.
До свята люди старанно готувалися, чисто прибирали свої оселі, вірячи, що сама Матір Божа перевіряє, чи охайно в хаті. Подекуди для неї навіть не замикали на ніч дверей. Напередодні, у Зелену суботу, домівки прикрашали клечанням — свіжою зеленню: гілки берези, липи, клена, явора застрикували за образи, розвішували по вікнах, стінах. Долівку ж устеляли татарським зіллям (аїром) — травою, що росла, як казали, там, де проходили шляхи татарських набігів на Україну. Троїцьке зілля не викидали, а сушили й за потребою лікувалися ним.
У традиціях Зелених свят в Україні відчувається відгомін стародавніх вірувань наших предків, які намагалися захистити квітучі ниви від дуже небезпечних у цей час польових духів, мавок, русалок, що могли зашкодити майбутньому врожаю.
Трійця знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу.



Немає коментарів:

Дописати коментар