суботу, 5 січня 2019 р.

Пісні і гуморески Степана Руданського
 полонили серця багатьох поколінь




Степан Руданський справді заслуговує на найдорожчий у світі титул – титул народного поета.
М. Рильський

Степан Руданський (1834 – 1873) – український поет, перекладач, фольклорист. Народився він у селі Хомутинці (нині Калинівського району Вінницької обл.) в родині священика, навчався в Шаргородській духовній школі, Кам’янець-Подільській духовній семінарії, Медико-хірургічній академії в Санкт-Петербурзі.
Творча оригінальність поета найповніше реалізована ним у жанрі гуморесок. Саме тут найвиразніше проявляються грані його таланту – прискіплива художня спостережливість, відтворення динаміки ситуації, увага до характеристичної поведінки певного людського типу тощо, а також виявлено суттєвий сенс його авторського ставлення до дійсності, ставлення надзвичайно пристрасного, в якому поєднано й захоплення її багатоманітністю, й водночас розчарування, що іноді переходить у цілком негативістські характеристики. З іменем Руданського пов’язане завершення формування в українській поезії віршової гуморески як жанру.
Напередодні 185-ї річниці з дня народження Степана Руданського у відділі обслуговування Липовецької ЦРБ було організовано бібліографічний огляд літератури «Пісні і гуморески Степана Руданського полонили серця багатьох поколінь».



Немає коментарів:

Дописати коментар