пʼятницю, 15 лютого 2019 р.

Афганістан – ти край
війни і крові


Ти – вічний біль, Афганістан,
Ти – наш неспокій.
І не злічить глибоких ран
В борні жорстокій.
І не злічить сліз матерів, дружин, дітей –
Не всі вернулися сини із тих ночей…»
15 лютого – День виведення радянських військ з Афганістану.  Тридцять років тому останній солдат тодішнього союзу покинув землю цієї гірської ісламської країни.  Відповідно до Указу Президента України від 11.02. 2004 р., 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 
Афганська війна не стала загальною бідою нашого народу, а залишилася бідою тільки тих, хто в ній приймав участь. Для більшості людей вона далека, чужа і невідома. Афганська війна – це не тільки трагедія. Це ще доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту, а також – застереження на майбутнє. Важливо зберегти пам’ять про ті події, вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. Ці воїни підхопили естафету ветеранів Великої Вітчизняної війни, які були стрижнем держави, що не тільки відстояли її, а й відновили народне господарство, були моральним авторитетом. Сьогодні в умовах неоголошеної війни з сусідньою країною українські воїни демонструють патріотизм, мужність та відвагу захищаючи територіальну цілісність, вони гідні нащадки своїх дідів та прадідів.
До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав  в читальній залі Липовецької ЦРБ була презентована виставка – інсталяція « Афганістан – ти край війни і крові …» для користувачів бібліотеки.
На виставці представлені  книги Анатолія Гончара «Чорний тюльпан» та Едуарда Подільського «Пора Синівських доріг», альбом  «Незаживаюча  рана Афганістану»  з фотографіями наших земляків-вінничан, які пройшли  війну в Афганістані,  а також вирізки із періодичних видань різних років зі статтями про  воїнів-інтернаціоналістів.




Немає коментарів:

Дописати коментар