середу, 20 березня 2019 р.

Іван Мазепа:

погляд крізь століття
      

         Іван Мазепа – один із найславніших гетьманів України, знакова особистість, найяскравіша, найвидатніша, постать української історії, борець за інтереси України своєї Батьківщини. Іван Мазепа одним із перших виплекав ідею самостійної незалежної України. Втіленню цієї ідеї в життя він присвятив все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. 
Виявляючи зовні свою лояльність до російського царя, він виношував ідею самостійності України й соборності українських земель, був прихильником козацько-гетьманської форми правління. Його політична програма передбачала об'єднання українських земель в одну державу, встановлення міцної гетьманської влади. Мазепа дбав про розвиток економіки України, зробив вагомий внесок у розбудову Києва як духовно-культурної столиці України (відновив Кирилівську церкву, Софійський собор, Печерську Лавру, обвів її монументальною огорожею, відбудував братську церкву Богоявлення і поставив новий будинок для академії). У Києві, Чернігові, Переяславі та інших містах і навіть селах він будував школи, бурси, шпиталі, наділяв маєтностями українські монастирі. Мазепа взяв під свою опіку Києво-Могилянську Академію, дбав про її розвиток, щедро обдаровував її маєтностями.
Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади, які за десятиріччя руїни зазнали страшної девальвації. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури та духовності українського народу. Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу.
20 березня у читальній залі Липовецької ЦРБ відбулося чергове засідання клубу «Горлиця» присвячене до 375-ої річниці від дня народження гетьмана Лівобережної України Івана Мазепи , на якому бібліотекар І категорії Козел Т.С. презентувала книжкову виставку – портрет  під назвою «Іван Мазепа: погляд крізь століття ». Книжкові видання, які розміщені на експозиції, розповідають про життя та діяльність гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя.  
Ця велична постать давно ввійшла в українську і світову історіографію, письменство, музику, образотворче мистецтво. Нині в умовах незалежної України, вона, природно, привертає дедалі більше уваги науковців. які мають тепер можливість вільно досліджувати життя і діяльність Івана Мазепи, як чільного українського політичного діяча минулого і, безперечно, найбільшого – за всі часи – мецената нашої Церкви і культури.






Немає коментарів:

Дописати коментар