вівторок, 25 червня 2019 р.

Конституція України – гарантія і оберіг державності та демократії


28 червня 1996 було прийнято першу Конституцію незалежної держави Україна. Цей день назавжди ввійшов видатною подією в сучасну історію нашого народу і українського державотворення. Конституція України проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнала людину найвищою соціальною цінністю і утвердила реальне народовладдя. Цей документ підсумував попередній розвиток суспільства й держави, створив об’єктивно необхідні правові основи їх функціонування і подальшого розвитку, зумовив незворотність цих процесів і нове ставлення до України інших держав та міжнародних органів і організацій.
Напередодні Дня Конституції у читальній залі Липовецької ЦРБ презентовано книжково-ілюстративну виставку під назвою «Конституція України – гарантія і оберіг державності та демократії ».
На виставці представлена література з фонду бібліотеки, яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.
Дана виставка містить три розділи.
Перший розділ  виставки «Конституція – основний закон» знайомить з виданнями Конституції України різних років видання.
Другий розділ книжкової  виставки «Конституція – мить історії навіки» –  це дослідження про етапи історії, створення та прийняття Конституції України. Досліджуючи історію українських конституцій, а також контекст, у яких вони народжувалися, можна зробити висновок, що їх написання було одним із ключових завдань української еліти практично на всіх етапах формування Української держави. Значна увага розділу виставки присвячена Пилипу Орлику (1672–1742рр.) – українському політичному, державному і військовому діячеві, гетьману Війська Запорізького у вигнанні (1710–1742 рр.). Великою заслугою Пилипа Орлика в історії України є «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького»  складені в 1710 р. Цей документ, який пізніше дістав назву «Конституція Пилипа Орлика», вважають першою українською конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі.
Третій розділ книжкової виставки «Сила закону - сила держави» досліджує функцію охорони прав і свобод людини і громадянина, як одну з базисних для сучасної демократичної і правової держави.    


Також напередодні Дня Конституції України на абонементі Липовецької ЦРБ організований бібліографічний огляд літератури «Конституція України – фундамент правової держави».




Немає коментарів:

Дописати коментар