пʼятницю, 8 листопада 2019 р.


«Мово українська, гордосте моя»



Велична, щедра і прекрасна мова,
Прозора й чиста, як гірська вода, –
То України мова барвінкова, –
Така багата й вічно молода.
Юлія Косинська

День української писемності та мови збігається з днем вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця – 9 листопада. Це свято є даниною одному з найцінніших надбань, яке створене й залишено нам нашими прапращурами. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом та культурним надбанням, яким може пишатися наш народ.
Українська мова як важливий засіб самовизначення нації є надійною основою розвитку країни. Без рідної мови жодна людина не здатна почуватися повноцінною частиною свого народу, його історії та культури. Мова є важливим засобом освітнього й культурного розвитку, потужним джерелом передачі інформації, знань, досвіду, духовних цінностей.
Українці розмовляють різними мовами, але тільки одна – українська – має і завжди матиме особливий державний статус. Зважаючи на статус української мови як державної, що визначено Конституцією України, особливої ваги набувають питання культури мовлення на загальнонаціональному рівні, визначення місця української мови у суспільно-політичному житті України, забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території держави.
До Дня української писемності та мови у читальній залі Липовецької ЦРБ, для користувачів бібліотеки презентовано тематичну викладку літератури під назвою «Мово українська, гордосте моя»». На тематичні викладці представлено книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар