вівторок, 18 лютого 2020 р.


Калинове розмаїття – мови нашої суцвіття

Ти велична і проста.
Ти стара і вічно нова.
Ти могутня, рідна мово!
Мова – пісня колискова.
Мова – матері уста.
І. Багряний

Рідна мова для кожної людини – це важливий елемент культурної свідомості. Мова накопичує досвід і традиції попередніх поколінь і передає їх нащадкам. Однак багато мов у світі, а їх зафіксовано близько 6000, знаходяться на межі повного зникнення. Деякі мови вже не мають живих носіїв, тому експерти визначають, що вивчення іноземних мов сприятиме збереженню лінгвістичного багатства планети.
Рідна мова дорога для кожної людини. Нею ми промовляємо свої перші слова, висловлюємо думки, навчаємося. Вона є тим, що підтримує нас протягом всього життя, навчає повазі до себе, до історії свого народу, культури і до інших людей.
Українська мова пройшла довгий і нелегкий час у своєму розвитку. Незважаючи на всі перешкоди і труднощі, для багатьох мільйонів людей вона залишається рідною і прекрасною. Хочеться сподіватися, що наша рідна мова, мова наших батьків, стане такою ж рідною і для наших дітей, що краса і сила українського слова приверне до себе серця інших людей.
       Напередодні Міжнародного дня української мови у читальній залі  відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ оформлено книжкову виставку, для користувачів бібліотеки під назвою "Калинове розмаїття - мови нашої суцвіття". Тут  представлено розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, посібників, книги корифеїв українського слова Т.Шевченка, Л.Українки, І.Котляревського, Л.Костенко, О.Кобилянської, О.Довженка, М.Гоголя тощо. Ми сподіваємося, що ці видання допоможуть збагнути всю велич рідного слова, викликають бажання вивчати українську та милуватися її красою. А твори видатних українських письменників та поетів розкриють багатство та силу українського слова.
Мова народу – найкращий цвіт, що ніколи не в’яне, а вічно живе, розвивається. Тож бережімо рідну мову, шануймо і розвиваймо, дбаймо про її чистоту і красу, намагаймося говорити один одному лише добрі слова, тоді і світ навколо стане кращим, добрішим.


Немає коментарів:

Дописати коментар