четвер, 14 травня 2020 р.

Знай про Європу більше


Знай про Європу більше


     День Європи – символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах, спільної історії всіх націй та спільного мирного та щасливого майбутнього жителів нашого континенту.
   Одними із основних чинників сучасної освіченої, інтелектуальної,  культурної особистості є високі почуття миролюбства, толерантності, добра, поваги до основних життєвих цінностей інших народів, взаєморозуміння, солідарність і духовна єдність між людьми різних народів, поглядів, переконань.
     Це свято -  День  Європи поступово стає справою державного значення і відіграє неабияку роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в дружній європейській сім’ї народів.  
         Президентом України 2020 рік оголошено Роком Європи в Україні. Наша держава одним з пріоритетів свого розвитку визначила інтеграцію у європейське співтовариство. Задля виховання в юних користувачів шанобливого ставлення до історії, культури, традицій європейських країн.
      Напередодні Дня Європи  в читальній залі  відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ  оформлена книжкова виставка  під назвою «Знай про Європу більше», яка функціонуватиме протягом року. 



Біль і страждання кримських татар


В історії України є чимало подій, які навіть з відстані часу вражають своєю жорстокістю і немилосердям, відгукуючись болем і гнівом у серцях і душах людей. Однією з трагічних сторінок в історії України є депортація кримських татар, яка була розпочата 18 травня 1944 року. Увесь кримськотатарський народ радянська влада звинуватила у співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. За офіційними даними було виселено 183 155 осіб, головним чином в Узбекистан; невеликі групи татар було виселено в Казахстан, Таджикистан та в Росію. За наслідками депортації загинуло, за різними даними, від 15 до 46% татар.
Роки поневірянь і нелюдських умов існування не зуміли зломити волю маленького, але мужнього народу. Незважаючи на безмежну жорстокість режиму, арешти і переслідування, кримськотатарський народ створив всенародний рух за повернення. Однак рідний Крим не поспішав відкрити обіймів корінному народу, а тих, хто наважився репатріюватися — депортували, руйнували будинки, засуджували до довгих років ув'язнення.
Напередодні Дня пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу у відділі обслуговування користувачів в читальній залі Липовецької ЦРБ оформлена викладка літератури під назвою «Біль і страждання кримських татар». На якій представлено книжкові видання про історію Криму, долю його мешканців, також розкривають  події травневих днів 1944 року – однієї з найтрагічніших сторінок в історії кримських татар та інших народів, які були насильно переселені з півострова у віддалені країни. 





Немає коментарів:

Дописати коментар