вівторок, 20 жовтня 2020 р.

« Я тим уже боржник, що українець зроду…»

« Я тим уже боржник,

що українець зроду…»

Борис Олійник безперечно унікальна постать в українській культурі, політиці та філософії, один із найбільших українських поетів.

За його плечима вагомі здобутки – понад 40 книжок: прекрасна поезія, блискуча публіцистика, есе, які здобули всенародне визнання та вдостоєні найпрестижніших літературних нагород.

Народився майбутній поет 22 жовтня 1935 року в селі Зачепилівці на Полтавщині, в родині службовця. Вірші почав писати в шкільному віці. Після закінчення десятилітки в 1953 р. вступив на факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив у 1958 році.

Був членом Спілки письменників УРСР та депутатом Верховної Ради УРСР. Борис Олійник першим порушив питання відповідальності керівництва СРСР за Голодомор в Україні на державному рівні.

Багатогранна творчість Бориса Олійника приваблює не лише читачів, а й діячів мистецтв. На його вірші написано безліч пісень, які вважаються народними, створено оперу. Поет виступив співавтором кіносценарію багатосерійного фільму про Тараса Шевченка, поставленого на Київській кіностудії художніх фільмів.

Напередодні 85 річниці від дня народження письменника на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організована виставка-портрет під назвою «Я тим уже боржник, що українець зроду…».





Немає коментарів:

Дописати коментар