пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Микола Пирогов : сторінки життя великого хірурга

Народився Микола Іванович Пирогов 13 листопада 1810 р. у Москві. Початкову освіту здобув удома. З 1822 до 1824 року навчався в приватному пансіоні. 14-річним юнаком вступив на медичний факультет Московського університету. Отримавши диплом, ще декілька років вчився за кордоном.

Після закінчення Московського університету його зарахували в Професорський інститут прибалтійського Дерпта. Пізніше Пирогову запропонували очолити кафедру хірургії. В медико-хірургічної академії Петербурга. Незабаром Микола Іванович відкрив перший хірургічний госпіталь на тисячу ліжок і пропрацював там 10 років.

Хірург створює абсолютно нову дисципліну – топографічну анатомію. А незабаром з’являється анатомічний атлас людини. Завдяки цій інновації хірурги почали оперувати з мінімальним пошкодженням.

Ставши військовим хірургом, Микола Пирогов вперше застосовує наркоз, щоби вгамувати біль багатьох поранених. Він розробив і запровадив у життя основні положення цієї науки, багато з яких широко застосовувалися ще навіть у роки Другої Світової війни.

1861 року, після звільнення з посади попечителя Київського учбового округу, Микола Іванович оселився в своєму невеликому маєтку «Вишня» неподалік від Вінниці, де організував безкоштовну лікарню, а також активно займався громадською роботою.

Помер М. І. Пирогов у с. Вишні (нині м. Вінниця) 23 листопада 1881 року.

У м. Вінниці знаходиться національний музей-садиба М.І. Пирогова, розташований у живописній садибі Вишня, де впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) жив і працював видатний вчений,

Музей відноситься до найважливіших об'єктів культурної спадщини України і займає особливе місце у внутрішньому і міжнародному туризмі.

На абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організована виставка-портрет під назвою «Микола Пирогов: сторінки життя великого хірурга».

Немає коментарів:

Дописати коментар