четвер, 21 січня 2021 р.

Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!

 Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і  нам твою історію творить!


«Україно, Соборна держава,

Сонценосна колиска моя

Ще не вмерла й не вмре твоя слава

Завойована в чесних боях!»

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

Цій мрії судилось здійснитись — щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, ми відзначаємо День Соборності України.

Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його - означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо цілість землі рідної і народу!

До Дня Соборності  України у читальній залі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організовано книжково - ілюстративну виставку під назвою «Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і  нам твою історію творить!».

На виставці представлена  література,  що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови й причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар