вівторок, 2 лютого 2021 р.

Свого покликання не зрадив

Свого покликання не зрадив

Валер’ян Петрович Підмогильний геніальний письменник. Народжений у бідній селянській родині, він так і не зміг закінчити освіту, але зміг більше – здобути звання неперевершеного майстра слова європейського рівня. Йому довелося стати одним з когорти українських інтелігентів, яку називають страшним словосполученням – “Розстріляне відродження”.

Валер’ян Підмогильний народився 2 лютого 1901 року в селі Писарівка Павлоградського повіту (зараз Синельниківський район) на Катеринославщині.

Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. У шкільному журналі він публікував свої пригодницькі оповідання.

Прозу В. Підмогильного можна назвати інтелектуально-психологічною. Світогляд письмен­ника сформований під впливом зарубіжної класичної літератури XX ст. та найяскравіших предста­вників західноєвропейської філософії початку XX ст.

Однією із знакових книг ХХ ст. є роман «Місто». Це перший у пореволюційну добу твір європейського рівня про селянську українську молодь, яка, розбурхана революцією, на початку 1920-х рр. тисячами потягнулась у чужі колись для неї міста. Творам В. Підмогильного властива різноманітність тематики, багатство образів, ідей і способів трактування.

До 120-річчя від дня народження Валер’яна Петровича Підмогильного на абонементі відділу обслуговування користувачів представлена виставка-вшанування під назвою «Свого покликання не зрадив».





Немає коментарів:

Дописати коментар