четвер, 29 квітня 2021 р.

Рукотворне диво – писанка!

Рукотворне диво – писанка!

Наближається найбільше свято року для православних християн – Світле Христове Воскресіння, однією з традицій якого є розписування писанок. Традиція ця не нова, та методики розписування писанок, їх символіка і кольорова гама різняться не тільки від країни до країни, а й від міста до міста. А отже, в кожній місцевості вони особливі.

Писанка одна зі стародавніх форм українського народного розпису, символ весни, сонця, повернення природи до життя. Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя, продовження роду. Це справжній сімейний талісман, який споконвіку захищав його власника від злих сил і хвороб.

Писанки усієї України не схожі між собою, вони різняться нанесеними елементами і символами. Проте значення кольорової гами та символіка подекуди збігається в різних регіонах України, оскільки всі українці бажали для себе доброї долі, миру, спокою, здоров’я, доброго урожаю.

Сьогодні, 29 квітня напередодні світлого свята Пасхи у відділі обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки був проведений майстер-клас під назвою «Рукотворне диво – писанка» для дорослих користувачів бібліотеки.

 Під час заходу кожен зміг на практиці створити неповторні візерунки, навчитися правильно тримати писачок та дізнатися значення символів та кольорів притаманних регіонам України. По закінченні кожен був в захваті від своєї роботи, котрась була вперше, але кожна неповторна.

Також була представлена виставка великодніх писанок виконаних як в традиційних, так і в сучасних стилях.

Завітайте до нашої бібліотеки і побачите справжнє Великоднє диво. Ласкаво просимо!

Немає коментарів:

Дописати коментар