пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Митрополит – липовчанин Василь Липківський

 Митрополит – липовчанин Василь Липківський

Митрополит Василь Липківський (1864— 1937) – церковний і освітній діяч, історик, перший митрополит Української автокефальної православної церкви. Народився в с. Попудня Липовецького повіту Київської губернії  в родині священика. Навчався в Уманському духовному училищі, Київській семінарії. У 1889 р. закінчив Духовну Академію зі ступенем кандидата богослов’я. Згодом після прийняття сану священика – став настоятелем собору  в  м. Липовці, повітовим інспектором церковно – парафіяльних шкіл Липовецького повіту.

Василь Липківський — одна із найбільш трагічних фігур у сучасній історії України, людина, яка стояла у витоків творення Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) і віддала за її становлення своє життя. Липківський очолював УАПЦ у 1921—1927 роки. Це були часи більшовицької окупації України та розгорнутого тотального владного терору, метою якого було фізичне винищення всіх інакодумців. До них належали також ті люди церкви, які не йшли на компроміси чи на співпрацю з органами.

Помер Василь Липківський насильницькою смертю, без належного слідства та суду, за рішенням так званої «трійки» — Митрополита незалежної української православної церкви було розстріляно в НКВC. Це сталося 27 листопада 1937 року.

Напередордні Дня пам’яті Василя Костянтиновича Липківського в читальній залі відділу обслуговування дорослих користувачів  Комунального закладу "Липовецька публічна бібліотека" організована виставка – пам’ять під назвою « Митрополит – липовчанин Василь Липківський».

У 1997 році Помісний Собор відновленої УАПЦ у Києві ухвалив щороку відзначати день страти Митрополита Василя Липківського – 27 листопада, - як День пам’яті святих новомучеників землі Української – жертв комуністичного терору . Світла пам’ять про полум’яного українського патріота Митрополита Василя Липківського назавжди залишиться в наших серцях. 


Немає коментарів:

Дописати коментар