четвер, 23 грудня 2021 р.

Герой з Липовецького краю

 Герой з Липовецького краю

Олексій Козаченко народився 23 грудня 1921 року в селі Феліксіївка (нині — с. Берестівка, Вінницького району Вінницької області). Отримав середню освіту, після чого працював учителем. У 1939 році Козаченко був призваний на службу в Робітничо-селянську Червону Армію. У 1941 році він закінчив Київське піхотне училище. З вересня того ж року — на фронтах Великої Вітчизняної війни. У 1942 році Козаченко закінчив курси «Постріл». До вересня 1943 року капітан Олексій Козаченко командував 1-м стрілецьким батальйоном 835-го стрілецького полку 237-ї стрілецької дивізії 40-ї армії Воронезького фронту. Відзначився під час битви за Дніпро.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 жовтня 1943 року за «зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм» капітан Олексій Козаченко був удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

У 1969 році в званні полковника Козаченко був звільнений у запас. Проживав у Вінниці, працював викладачем.

Ім’я Героя носить вулиця в с.Берестівці, йому присвячена меморіальна дошка і музейна експозиція в с.Лукашовій, де він учився.

До 100- річчя від дня народження Олексія Костянтиновича Козаченка   у відділі обслуговування дорослих користувачів була проведена бесіда - портрет «Герой з Липовецького краю».


Немає коментарів:

Дописати коментар