пʼятницю, 15 квітня 2022 р.

Писанка чарівна – символ України

 Писанка чарівна – символ України

Наближається час Великодня, а з ним і чи не найгарніша українська традиція писанкарства. Писанка - це неповторний витвір народного мистецтва, це символ Всесвіту. Писанка вважається символом життя, сонця, безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя і містить глибокий зміст. Її дарують на знак перемир`я, побажання здоров`я, краси і сили, застосовують, як оберіг від лиха та стихій, для лікування різних недуг, від переляку і наговорів.

Невипадково писанка походить від слова «писати», писати знаками-символами як «інструментом пізнання». Серед найяскравіших та найбільш розповсюджених знаків-символів є зображення Сонця, Дерева Життя та Жінки-Берегині.

Зачаровує у писанках безліч мотивів рослинного орнаменту, які розкривають красу української природи.

Наразі варто погодитись із висловом: «Український народ доти процвітатиме, доки українські жінки розмальовуватимуть писанки».

Напередодні Великодня у відділі обслуговування дорослих користувачів відбувся  майстер-клас із писанкарства під назвою «Писанка чарівна – символ України », для користувачів бібліотеки.

Бібліотекар 1 категорії Інтернет – центру та читального залу Козел Т.С., поділилась секретами писанкарства, познайомила  користувачів з історією, традиціями, звичаями та символікою, а також показала дивовижну техніку розпису яєць воском, розповіла про сучасні види створення писанок.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар