пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Трійця : історії і традиції українського свята

Трійця : історії і традиції українського свята 

Свято П’ятидесятниці, Трійця, або як кажуть здавна в народі Зелені свята, після Великодня та Різдва вважається в українців одним із найбільших свят, яке цього року припадає на неділю, 12 червня.

Відзначається на 50-й день після Великодня і на десятий день після Вознесіння. У цей день на апостолів зійшов Дух Святий і вони різними мовами почали проповідувати віру Христову по всьому світу. Офіційно П’ятидесятницю почали святкувати в 381 році, коли на II Вселенському соборі затвердили догмат про Трійцю.

Трійцю святкують три дні. Господині до неї дуже ретельно готуються: наводять в будинку чистоту, прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами, що символізує процвітання і новий життєвий цикл.

Субота перед святом є поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю, вважаючи їх жертвами підступних русалок.

До свята жінки печуть пироги, готують м’ясні та рибні закуски. У деяких регіонах в цей день фарбують яйця в зелений колір.

Напередодні Святої Трійці  в Інтернет – центрі  відділу обслуговування дорослих користувачів був проведений інформаційний калейдоскоп під назвою «Трійця : історії і традиції українського свята».


Немає коментарів:

Дописати коментар