вівторок, 14 лютого 2023 р.

«Пилип Орлик і мазепинці. Джерела»

 «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела»

В цей святковий Міжнародний день дарування книги КЗ «Липовецька публічна бібліотека» отримала в подарунок від ВГО Українська бібліотечна асоціація унікальне історичне видання: Пилип Орлик і мазепинці. Джерела / упоряд. Т. Таїрова-Яковлєва. Київ: Кліо, 2022. 216 с.

До ювілею 350-річчя від дня народження гетьмана Пилипа Орлика видавництво «Кліо» підготувало документальне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела», упорядковане відомою дослідницею історії козацтва Тетяною Таїровою-Яковлєвою.

До збірки увійшло листування Пилипа Орлика та Івана Мазепи з тогочасними політичними та державними діячами Європи, яке розкриває обставини та зміст перемовин гетьмана Мазепи щодо формування європейської коаліції, спрямованої проти Москви, та низка інших документів, які містять цінні відомості про політичну ситуацію в Гетьманщині, її повсякденне життя за часів Мазепи, долю мазепинців.

Частина документів, які увійшли до книжки, публікуються вперше та не були відомі не лише широкому загалу, а й фахівцям-історикам. Інша частина джерельних пам’яток, що містяться у збірці, до цього були опубліковані з помилками, які виправлені у цій публікації.

Вихід книжки «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» є дуже символічним для України. Пилип Орлик присвятив усе своє життя боротьбі за незалежність України від Російської імперії. Для того гетьман у вигнанні невтомно шукав підтримки у європейських монархів та лідерів свого часу. Минуло понад 300 років, а ми досі продовжуємо його справу, тільки вже під російськими обстрілами, боронячи свій дім і свою землю!





Немає коментарів:

Дописати коментар