пʼятницю, 17 березня 2023 р.

Простір духовності у творах О.Шеренгового

    Олекса Шеренговий народився 18 березня 1943-го року на Вінниччині, у старенькій хаті сім’ї колгоспника в с. Зозів, на річці Соб, що у Буг "немов сазан, впливає".
    Став студентом Немирівського педагогічного училища імені Марка Вовчка. У 1972 році закінчив філологічний факультет Одеського державного університету ім. І.І.Мечникова. Першу книжку Олекси «Пташиний переліт» було видано, коли він ще був другокурсником.

    Олекса працював редактором і телеведучим на Одеській телестудії, кореспондентом на радіо.

    Вже у 1971 році Шеренговий став членом Національної спілки письменників України.  Повість «Монолог для слідчого» здобула дипломом лауреата Спілки письменників України — за кращий твір для юнацтва. Першою премією оцінено й книжку «Хліб на долоні» — її Шеренговий присвятив мешканцям Зозова. У 2001 році за роман «Рейс» Олексу Шеренгового було відзначено званням лауреата Державної літературної премії імені Олеся Гончара. 2003 року в Одесі видано поетичну збірку Олекси Шеренгового «Мій молитвослов».

    Був відзначений церковним орденом Нестора Літописця II ступеня.

    Помер Шеренговий Олексій Гнатович 17.09.2008 р.

    До 80 - річчя від дня народження Олекси Шеренгового- поета, письменника, публіциста, лауреата Державної літературної премії ім. Олеся Гончара, на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки проведено бесіду-вшанування  «Простір духовності у творах О. Шеренгового ».


Немає коментарів:

Дописати коментар