середу, 22 березня 2023 р.

Туберкульоз загроза життю і здоров’ю

 Туберкульоз загроза життю і здоров’ю

 Туберкульоз- хвороба, відома людству ще  з давніх-давен.  Відомості про нього збереглися й в індійських ведах, на стародавніх глиняних  вавілонських табличках , на єгипетських муміях ,  у грецьких   рукописах.

    Уже Гіппократ добре знав туберкульоз як небезпечне захворювання        легень. У ХVIII ст. від туберкульозу помирав кожен сьомий житель Європи.

    Відкритий Кохом  мікроб- збудник туберкульозу – раніше називали туберкульозною паличкою, або бацилою Коха. Нині ці мікроби прийнято називати мікробактеріями  туберкульозу.

    Варто знати,  що найнебезпечнішими для інших  людей є хворі з прогресивним перебігом захворювання. Хворі з так званими закритими формами туберкульозу є менш небезпечними щодо зараження інших людей. Джерелом зараження  іноді стає хвора на туберкульоз  худоба.

    Туберкульоз – соціальна хвороба, яка уражає  передусім найбільшу  частину населення , що живе в несприятливих соціально – побутових умовах. Недоїдання,  фізичне виснаження, житлова скрута,  відсутність необхідних гігієнічних умов, екологічні труднощі, санітарна неграмотність населення  сприяють поширеності епідемії туберкульозу.

    Щорічно  у світі захворюють на туберкульоз 10 млн. людей, 3млн. вмирають, тобто щодня вмирають близько 8 тис. осіб.

    До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом в Інтернет-центрі відділу обслуговування дорослих користувачів була проведена інформаційна бесіда під назвою «Туберкульоз загроза життю і здоров’ю» на черговому засіданні жіночого клубу « Горлиця».


Немає коментарів:

Дописати коментар