вівторок, 7 березня 2023 р.

Інженер людських душ

 Інженер людських душ

    Сьогодні виповнюється 100 років від дня народження українського письменника Миколи Яковича Олійника, автора низки романів та повістей, публіцистичних статей про долю українського селянства у нелегкі повоєнні часи.

     Книга спогадів "За красою" - освідчення у любові письменника до рідної землі, до своїх земляків-хліборобів.

    Микола Олійник народився 9 березня 1923 року у селянській родині в с. Бишів на Київщині. Закінчивши середню школу у 1940 році, вступив на філологічний факультет Київського педагогічного інституту. До початку Другої світової війни встиг закінчити перший курс.  

     Коли почалася Друга світова війна, майбутній письменник закінчував перший курс мовно-літературного факультету Київського педагогічного Інституту. Він пройшов війну зі зброєю в руках, оспівуючи подвиги воїнів у віршах і нарисах, котрі публікував у фронтовій пресі.

    Повернувшись після демобілізації в 1948 році на батьківщину, Микола Олійник працює в редакції районної газети та закінчує навчання в інституті.

    Провідною темою для письменника стало дослідження образу Лесі Українки. Про життя і творчість великої поетеси Микола Олійник написав цикл художньо-документальних творів, які здобули визнання читачів та критики, і вийшли у перекладі російською, грузинською та болгарською мовами.

    1991 року він став лауреатом державної премії імені Лесі Українки.

    Микола Олійник помер 8 січня 1997 року, похований на Байковому цвинтарі у Києві.

     Пам'ятник письменнику встановлено у його рідному селі Бишів у 2007 році.

    До 100 - річчя від дня народження  Миколи Яковича Олійника на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки організовано виставку-портрет « Інженер людських душ».


Немає коментарів:

Дописати коментар