четвер, 26 жовтня 2023 р.

Рідна мова - коріння нації

Рідна мова - коріння нації

День української писемності та мови — свято розвитку державної мови, яке відзначається в Україні 27 жовтня. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Саме з його ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. Офіційно визнали українську літературною після видання Івана Котляревського "Енеїда". Тож письменника вважають основоположником нової української мови, а статочно закріпив розмовну українську в літературних творах Тарас Григорович Шевченко. Наша мова офіційно визнана однією з найкрасивіших та милозвучних, тому входить у топ-30 найпоширеніших у світі мов.

Сьогодні вкрай важливо сприяти вивченню, вдосконаленню, збереженню та популяризації української мови, поширювати знання про сучасні її зміни, розвивати й поглиблювати культуру мовлення, у такий спосіб об’єднуючи суспільство та затверджуючи відчуття національної ідентичності. Активно сприяє цьому процесу й КЗ “Липовецька публічна бібліотека”. Напередодні Дня української писемності та мови, бібліограф-краєзнавець з відділення обслуговування дорослих користувачів завітала у Липовецький ліцей №2 для проведення Дня інформації під назвою «Рідна мова - коріння нації».

 З кожним роком українська мова розквітає в творах українських авторів. Дарують нам свої твори Сергій Жадан, Люко Дашвар, Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха та багато інших. Тому на зустрічі було переглянуто книги українських авторів та наголошено про важливість читати і розмовляти державною мовою.

    В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги - вона стала символом миру і єднання нації. Мова - це голос нашого народу, його історія, минуле і майбутнє, тож не цураймося свого, розмовляймо українською!


Немає коментарів:

Дописати коментар