середу, 13 грудня 2023 р.

Талант , що прагнув до зірок

Талант , що прагнув до зірок

       13 грудня виповнюється 130 років від дня народження Миколи Хвильового — талановитого українського письменника,  пристрастного полеміста і активного організатора літературного процесу в Україні. Більше 50-и років його ім'я було викреслене з історії української літератури, твори не передавалися, читання їх заборонялося.  

    Своє життя Микола Хвильовий назвав «шляхом безумної подорожі». Справді, складається враження, що цій людині судилося перейти всіма колами пекла, а до раю так і не потрапити.

      До 130- річчя від дня народження  Миколи Хвильового на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької публічної бібліотеки  організовано виставку-ювілей «Талант , що прагнув до зірок».

      Книжкова виставка присвячена життю й творчості цій самовідданій, героїчній людині, яка усе своє життя присвятила Україні. «Невже я зайвий чоловік тому, що люблю безумно Україну?» (М. Хвильовий). До уваги користувачів книги про письменника та його твори, які дивують нас тим, як він міг так світло, соковитими мазками зображувати природу рідного краю, України. Слова в нього світяться справжніми діамантами: «А ранки цвітуть перламутром і падають ранішні зорі в туман дального бору»; «Падало сонце, нечутно гриміло за рікою і незагартованим за день жовтожаром».

      Твори Миколи Хвильового займають основоположне місце серед української прози 20-х років минулого століття.

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар