четвер, 29 серпня 2024 р.

Живі поки пам’ятаємо

 Живі поки пам’ятаємо

Цьогоріч, 29 серпня, виповнюється десять років відтоді, як Україну приголомшила Іловайська трагедія — підступний розстріл українських військових, які були змушені виходити «зеленим коридором», однак обернувся зрадою та сотнями загиблих, поранених, взятих у полон та зниклих безвісти. Спроба України повернути контроль над Іловайськом перетворилася на наймасштабнішу трагедію часів АТО/ООС.

Бої за Іловайськ протягом всього серпня 2014 року забрали життя 366 українських військових, ще 300 опинилися у російському полоні, поранення різного ступеню важкості дістали 450 бійців.

Трагічні події російсько-української війни з 2014 року розгорталися на полях соняхів. Саме під соняхами сотні захисників України поклали свої життя на вівтар свободи, тому символом пам’яті захисників України стала квітка соняха.

Напередодні Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у відділі обслуговування дорослих користувачів КЗ «Липовецька публічна бібліотека» пройшов майстер-клас «Живі поки пам’ятаємо» по виготовленню соняшників, як символу пам’яті, про всіх українських воїнів, хто віддав своє життя 10 років тому в Іловайському котлі.

Слава та вічна пам'ять Героям України!!!





За синє небо, за жовте колосся

За синє небо, за жовте колосся

Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

До цієї дати в відділі обслуговування дітей та організаторів дитячого читання проведено годину патріотичної пам’яті «За синє небо, за жовте колосся». Під час заходу користувачі окремо ознайомилися з виданнями - спогадами про загиблих українських воїнів. Це книги людської пам’яті: «Війна, якої не було», «Іловайський щоденник» Романа Зіненка, «Іловайськ» Євгена Положія, «На щиті» Ірини Вовк та інші видання.

Не залишили присутніх байдужими зворушливі вірші про мужніх, незламних, нескорених, непереможних героїв-захисників. Особливо проникливо звучали поетичні рядки-присвяти нашим загиблим землякам.

Ми закликаємо вас сьогодні згадати всіх Героїв, які поклали своє життя за наше майбутнє. Хай пам'ять про них згуртує нас,  дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Вшануймо пам’ять Героїв!

субота, 24 серпня 2024 р.

25 серпня, минає 10 років з того дня, як ми втратили нашого Героя із Росоші -  Сергія Івановича Шевчука. Його відвага і самопожертва залишаються вічними в нашій пам’яті. Капітан Збройних Сил України віддав своє життя за свободу і незалежність рідної землі, ставши прикладом справжнього патріота і захисника.

Свій останній бій за кордони України, оборонець зустрів у районі населеного пункту Дзеркальне Донецької області.

Його подвиг житиме в серцях кожного з нас. Ми пам’ятаємо. Ми шануємо. Вічна пам’ять Герою України!

Велична і свята – мати Україна

Велична і свята – мати Україна

День Незалежності України - важливий день для кожного українця, для тих, хто вважає себе патріотом України, стоїть на захисті українських кордонів, вболіває за Батьківщину та примножує її здобутки відданою працею.      

24 серпня ми відзначаємо  33 роки  незалежності України. Це знакова подія для всіх українців, адже наша країна хоч і молода, але з багатовіковою історією. 

Долаючи надзвичайно багато викликів на своєму шляху, Україна відстояла свободу та європейський вибір революціями, а нині захищає суверенітет та територіальну цілісність від російського агресора. Ми віримо, перемога буде за нами, як проростає квітка з маленької насінини, як проросла наша незалежність із великого прагнення українців до волі.                       

Сьогодні  До  Дня Незалежності України  на засіданні жіночого клубу« Горлиця» була представлена  книжково –ілюстративна виставка «Велична і свята – мати Україна». Видання експоновані на ній висвітлюють найважливіші аспекти української державності, розкривають історію національного самоствердження, яскраві постаті будівничих української державності й ексклюзивність нашої країни, яка зараз мужньо бореться за свою свободу. 

Нехай наша Україна буде завжди вільною та міцною, а її незламний дух буде непохитною основою для наших досягнень!

Вшануймо пам’ять Олександра Васильовича Печолата, нашого земляка, захисника України родом із Нападівки, який віддав своє життя за свободу і незалежність рідної землі 24 серпня 2022 року. Його мужність, відданість і самопожертва є для нас усіх прикладом.

 На другий день повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю, Олександр був мобілізований до лав Збройних Сил України. Ніс службу на посаді стрільця-снайпера 1-го мотопіхотного відділення 3-го мотопіхотного взводу 1-ї мотопіхотної роти військової частини А2980.

Олександр Печолат загинув при виконанні бойового завдання в районі населеного пункту Мирне Миколаївської області. Був вірним сином України, справжнім воїном, що захищав свої землі від ворога, ми завжди будемо пам’ятати його героїчний подвиг.

Вічна слава Герою України!

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Павло Загребельний - кращий український письменник сучасності

 Павло Загребельний -  кращий український письменник сучасності

25 серпня минає ювілей 100-річчя від дня народження українського відомого письменника Павла Загребельного.

Павло Архипович народився у селі Солошино Кобеляцького району на Полтавщині.

    З ім’ям Павла Загребельного пов’язані формування і творчий розквіт багатьох талановитих письменників, зокрема плеяди шістдесятників, молодої літературної хвилі минулого століття. Принциповий, безкомпромісний і безстрашний в обстоюванні істини, передової думки, національних інтересів, письменницької справи та кожного талановитого імені. Він давав високі уроки громадянської мужності, людяності, порядності, відповідального ставлення до слова і діла. Це дійсно істинний класик в нашій літературі, найпотужніший український письменник сучасності. Його твори – це твори  на виріст, які залишаються не тільки в українській, але й світовій літературі. Талановитий у всьому П. Загребельний являв яскравий взірець самовідданого служіння літературі,  народові, Україні…

    Напередодні дня народження великого письменника, для користувачів юнацької кафедри було проведено бесіду-портрет під назвою «Павло Загребельний -  кращий український письменник сучасності».


« Синій, як небо, як день золотий, з неба і сонця наш прапор ясний »

 "Синій, як небо, як день золотий,

 з неба і сонця наш прапор ясний"

    Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День прапора. Державний прапор – це важлива автентична складова символіки будь-якої країни.

    Синьо-жовтий прапор України є не лише символом держави, а й  символом національної гідності та ідентичності. Він є елементом, який об'єднує усіх українців, незалежно від їхньої політичної чи релігійної позиції, нагадуючи про коріння та історію нації.

    День прапора в Україні традиційно відзначається підняттям державного стяга всією країною. Прапори підіймають  не лише  на Батьківщині, а  й за кордоном.

    Нинішня воєнна ситуація в Україні робить День прапора особливо значущим і важливим Наш прапор є символом єдності народу та підтримки української армії, яка захищає територіальну цілісність і суверенітет країни.

    День прапора - це можливість для українців висловити свою патріотичну пристрасть і гордість.  Окрім заходів, церемоній та урочистостей, організованих у цей день, люди використовують цю нагоду, щоб висловити свою підтримку армії, волонтерам та всім тим, хто робить свій внесок у захист незалежності України.

    З нагоди  Дня Державного Прапора України на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів проведено патріотичну бесіду «Синій, як небо, як день золотий, з неба і сонця наш прапор ясний».

    Зі святом дорогі українці! Слава Україні!



Україна – сонячна, квітуча

Україна – сонячна, квітуча

Ми пишаємося нашою країною і щороку  з гордістю відзначаємо одне з найголовніших державних свят – День Незалежності України. Сьогодні бібліотекарі запросили юних читачів на патріотичну креатив – майстерку «Україна – сонячна, квітуча».

В затишній атмосфері діти з великою любов’ю до своєї Батьківщини та неабияким натхненням виготовляли  з кольорового паперу патріотичні аплікації. Кожне жовто – блакитне серце прикрашене квітами символізує квітуче майбутнє нашої України. З дитячих уст якось по - особливому звучала  велика вдячність нашим захисникам,  мрії про мир та  рішуча віра в перемогу і щасливе майбутнє України.

Любі друзі, вітаємо вас з Днем Незалежності. Бажаємо вам міцного здоров’я, великого родинного щастя, злагоди і миру. Єднаймося в ім’я процвітання рідної країни.

понеділок, 19 серпня 2024 р.

Публічні бібліотеки-хаби для активних громадян

Публічні бібліотеки-хаби для активних громадян

Цифрова грамотність – це навичка, без якої не можливо існувати у сучасному світі, оскільки вона вимагає від людини швидкої адаптації, прийняття викликів та бажання швидко вчитись. Сьогодні люди похилого віку мають  велику необхідність отримувати навички користування комп’ютерною технікою та цифровими сервісами.

Для різних категорій користувачів  КЗ «Липовецька публічна бібліотека»  проводить заняття з цифрової грамотності. Цього разу до нас завітали  користувачі  похилого віку, а темою навчання була комп’ютерна грамотність та електронні сервіси. Учасники опановували деякі види послуг сервісів, які надаються за допомогою електронних засобів.

        Дорогі друзі, не сумнівайтеся у своїх силах і будьте впевнені, що вік — не завада для навчання комп’ютерної грамотності! Чекаємо на вас у нашій бібліотеці


пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

Чарівна країна книг

Чарівна країна книг

Сьогодні до нашої бібліотеки на екскурсію завітали наймолодші читайлики - вихованці Липовецького ЗДО №2. Бібліотекарі розповіли дітлахам, що на кожній полиці живуть  багато мовчазних мудреців, які називаються книгами. Познайомили малюків з дитячими газетами та журналами, а також з правилами поведінки у бібліотеці.

Читайликів вразила велика кількість книг з казками, віршиками та оповіданнями. Особливу увагу дітей привернув стелаж з яскравими дитячими  енциклопедіями.

Усміхнені обличчя дітей та сяючі оченята свідчили про те, що екскурсія всім сподобалась. Ми впевнені, що відтепер наші маленькі гості стануть вірними друзями нашої бібліотеки.

    16 серпня минає рік, як молодий Герой Богдан Анатолійович Завадинський загинув у боротьбі за незалежність Батьківщини поблизу населеного пункту Невельське Донецької області. 

    З розпочатою повномасштабною війною, Богдан не залишився осторонь і став на захист України. Солдат гранатометного відділення гранатометного взводу роти вогневої підтримки військової частини А2960 виявив неабияку мужність і героїзм на полі бою, віддаючи всі свої сили для боротьби за свободу  рідної землі.

    Богдан загинув виконуючи свій обовязок перед державою. Його бойовий шлях відзначався самовідданістю, мужністю та великою любовю до рідної землі. Память про нього буде жити вічно в серцях тих, хто його знав і шанував. Вічна слава Захиснику!

    Сьогодні, 16 серпня, минає два роки як на полі бою смертю хоробрих загинув уродженець села Іваньки Юрій Віталійович Сорока. Він був вірним сином України, який віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави.

    Коли почалася війна, Юрій не залишився осторонь і пішов захищати свою землю від ворога. Він був прикладом мужності і відданості, сумлінно виконував свій обовязок перед Батьківщиною старшим сержантом прикордонного загону на Донеччині.

    Його самопожертва не буде забута, а память про нього завжди житиме в наших серцях. Нехай земля буде пухом, а його дух завжди надихає нас на боротьбу за вільну і незалежну Україну. Вічна память Герою!

середа, 14 серпня 2024 р.

    Сьогодні ми згадуємо Руслана Миколайовича Зайця, який народився у цей день 1984 року.

    У складі 3-ї мотопіхотної роти 15-го окремого мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади Сухопутних військ ЗСУ старший стрілець відстоював незалежність країни та її кордони у Луганську. Молоде життя було обірвано 19 травня 2015 року в районі Попасної, але його відвага та самопожертва ніколи не будуть забуті. 

    Поховано оборонця в селі Ковалівка Немирівського району, де проживає його батькоЗа віддану службу та героїзм Руслана Зайця посмертно нагороджено орденом За мужність III ступеня.

    Він віддав своє життя заради майбутнього України, і його приклад служить натхненням для всіх нас. Вічна слава та пам’ять Герою!

понеділок, 12 серпня 2024 р.

Молодь – нова еліта нації

 Молодь – нова еліта нації

    Молодість — це особлива пора, коли людина відчуває в собі невичерпну силу й енергію. Лише в молоді роки для нас немає нічого неможливого, а кожен новий день приносить надію, розвиток, сміливі мрії та радість життя. Від того, якою є молодь, залежить майбутнє кожної держави — недарма в будь-якому суспільстві молодим відведено роль ентузіастів, ідеалістів та реформаторів, тобто, по суті, прогресивної рушійної сили.

    В Україні, як і в усьому світі, розуміють важливу роль юнаків та дівчат, тому їм присвячується особливий день, який раніше відзначали кожного року в останню неділю червня, а з 2022 року згідно указу Президента України від 1 січня 2022 року День молоді України об’єднано з Міжнародним днем молоді. Тому, українці вже втретє саме 12 серпня відзначають День молоді.  

    Сучасні молоді люди зустрічають цей день в умовах повномасштабного вторгнення, і зараз багато із них цей період проживають зовсім не так, як уявляли. Але вони продовжують бути вагомою частиною українського суспільства: активно волонтерять, організовують збори, просувають українську культуру, представляють нашу країну у світі та стають до лав захисників.

 До Дня молоді на юнацькій кафедрі відділу обслуговування дорослих користувачів КЗ «Липовецька публічна бібліотека» організовано прес-огляд молодіжної літератури та періодичних видань.


    Згадаймо у тихій молитві Героя з Липовецької громади Богдана Миколайовича Вишневого . Сьогодні минає два роки з того дня, як війна обірвала його молоде життя. Він загинув, виконуючи свій обовязок на фронті, захищаючи Херсонщину від окупантів.

    У перші дні повномасштабної війни Богдан з власної волі  пішов боронити рідну землю від ворогаПід час служби виявив відвагу і самопожертву, а його відданість і сміливість були добре відомі всім, хто його знав. Богдан завжди буде для нас прикладом мужності, патріотизму та відданості своїй країні. Його героїчний вчинок залишиться в наших серцях назавжди.

    Нехай його жертва не буде марною, а його подвиг надихає наступні покоління на захист рідної землі. Вічна пам’ять і слава Герою України!

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Мудрість книг об’єднує дітей

Мудрість книг об’єднує дітей

   Сьогодні,  юні любителі книг долучилися до святкування Всесвітнього дня книголюбів. До бібліотеки на посиденьки завітало чимало юних книголюбів. Час пройшов насичено та цікаво: знайомство з книжковими новинками, літературні  вікторини, обговорення цікавих книг, читання на свіжому повітрі та дружнє спілкування, залишили в серці кожного якусь часточку доброти та позитиву. Емоціям не було меж.

    Для нас, бібліотекарів - кожна зустріч з читачами є  найкращим подарунком.

      Любі друзі. Бажаємо вам захоплюючих книг і цікавих історій! З Всесвітнім днем книголюбів! Нехай цей день буде сповнений захоплення від улюблених книг і нових відкриттів. Бажаємо вам багато читання і гарного настрою!

      Чекаємо на вас в нашій бібліотеці.