середу, 6 листопада 2013 р.

Музей родини Достоєвських



В читальному залі Липовецької ЦРБ проведено презентацію музею родини Достоєвських, в якій взяли участь працівники обласного краєзнавчого музею, гості з Росії С. В. Бєлов, М.М.Богданов,краєзнавець Липовеччини О.І. Роговий, поет з с. Війтівці  С. Свердл. На презентації був присутній М.В. Кавун, журналіст газети «Вінниччина»
 Цими днями весь літературний світ згадує Федора Достоєвського.
11 листопада виповнюється  192  роки  від дня народження класика. У художньому розвитку людства важко назвати іншого письменника, якого б стільки читали; і немає в історії світової літератури іншого митця, творчість якого була б така суперечлива, а біографія така драматична.
Родовід Федора Михайловича Достоєвського притягує до себе не тільки як ще не розкрита таємниця, але і як можливість доторкнутись до глибинних джерел його таланту, своєрідності творчої особистості генія. Але ця таємниця занурена в минуле , І щоб відтворити  життя минулих часів, крім вирішальних фактів і подій неабияке значення мають   історичні подробиці.
Мало кому відомо , що батько класика світової літератури - російського письменника Федора Михайловича Достоєвського , Михайло Андрійович народився в селі Війтівці Липовецького району на Вінниччині . 1 листопада минуло 224 роки  з дня його народження. У цьому ж селі служив священиком його дід , тут поховані предки геніального прозаїка.
Велика заслуга,  у досліджені родоводу Достоєвських  , пошуку матеріалів та їхньому дослідженні належить начальнику архівного відділу Липовецької райдержадміністрації Олександру  Роговому який  більше десяти років активно займався  пошуками вінницьких коренів роду Достоєвських .  
  На жаль, церква, в якій півстоліття служили Достоєвські, у 30-ті роки минулого століття була розібрана. В селі збереглася частина старого цвинтаря, зокрема й чотири могили Достоєвських: діда письменника –Андрія,   його дружини Анастасії,    їхнього сина Левка   і брата Андрія – Георгія.  
Пошукова  робота Олександра Рогового зацікавила російських вчених - дослідників життя і творчості Ф.М. Достоєвського. Він  неодноразово виступав з доповідями про українське коріння родини Достоєвських на  міжнародних конференціях у Москві , присвячених особистості і творчості світового класика. Статті Липовецького історика - краєзнавця друкували авторитетні російські літературні видання .
1  листопада  2013р.  у селі  Війтівці Липовецького району  було відкрито  музей родини Достоєвських. Власне,  це  кімната-музей  у місцевій школі, поки що діятиме на громадських засадах, який в першу чергу висвітлюватиме мало відоме українське коріння Ф. М. Достоєвського. Одним з головних експонатів є копія запису в метричній церковній книзі про народження Михайла Достоєвського у Війтівцях.
 На відкриття музею до Липівця завітали високоповажні гості з Санкт – Петербурга та Москви це  дослідники творчості Федора Михайловича Достоєвського,  Лауреат державної премії, академік академії гуманітарних наук, професор, доктор історичних наук, письменник, автор багатьох книг Сергій Володимирович Бєлов та лікар психотерапевт, кандидат медичних наук Микола  Миколайович Богданов автор   книг «Родословие Достоевских: в поисках утерянных звеньев» та «Лица необщим выраженьем»,   багатьох статей опублікованих в журналах Москви і Санкт- Петербурга. На заході відбулося погашення поштової марки з написом: 225 років з дня народження Михайла Достоєвського в селі Війтівці на Вінниччині.








Немає коментарів:

Дописати коментар