пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Крило, що злинуло у вічність Франції

150 років тому 29 січня 1866 року в бургундському містечку Кламсі народився французький письменник, громадський діяч, лауреат Нобелівської премії з літератури Ромен Роллан.
Відомий англійський письменник Стефан Цвейг називав Ромена Роллана «оком Європи». Його можна назвати ще й серцем та мозком Європи: він немов сконденсував у собі її тисячолітню культуру, іі багатющі гуманістичні традиції, які складалися в невтомній одвічній боротьбі сил прогресу проти сил пітьми, проти політичної і духовної реакції.
Здається нема жодної справжньої цінності цієї культури, якої б не торкнулися б Ролланові перо і думка, і яка б не зажила б повнокровним і бурхливим життям на сторінках його романів, п’єс, історико – мистецьких досліджень, статей, тисяч і тисяч листів. Антична спадщина, квітуча і буйна народна культура Середньовіччя і Відродження, велич майстрів культури Нового часу від Мікеланджело до Бетховена і Толстого, духовні скарби країн Сходу – всі ці коштовні здобутки людського духу оживають у слові Роллана…
До ювілею письменника в Липовецькій ЦРБ у відділі обслуговування (абонемент) працівниками організовано перегляд літератури «Крило, що злинуло у вічність Франції», на якому представлені твори видатного французького письменника Ромена Роллана.




Немає коментарів:

Дописати коментар