пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Писанка мальована з любов’ю подарована
Петриківський розпис, або «петриківка» — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва.
Петриківський розпис — не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис.
У 2012 році Міністерство культури України визнало петриківський розпис об'єктом (елементом) нематеріальної культурної спадщини України.
5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це поки що єдина форма культурної спадщини України, що потрапила до цього списку.
В давнину до виготовлення писанок  підходили з великою ретельністю: в якості основи обиралися тільки первородні яйця молодих курей, а приготування інгредієнтів і самої фарби можна було порівняти з магічним ритуалом. Сьогодні багато чого змінилося: щоб подарунок міг зберігатися довше, майстри використовують дерево, однак, сенс писанки залишився тим самим: це сакральний дар, за допомогою якого ми висловлюємо свою турботу, увагу і небайдужість.
Напередодні великого свята Великодня  в Липовецькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2 бібліотекар кафедри юнацтва Безверха А.С провела майстер-клас «Писанка мальована з любов’ю подарована».

Немає коментарів:

Дописати коментар