середу, 11 січня 2017 р.

Петро Могила – освідчений організатор, добрий порадник і мудрий наставник
Петро Могила - видатний політичний, освітній, церковний діяч. Митрополит київський та галицький. Засновник першої у Східній Європі православної Київської колегії. Автор понад 20 полемічних проповідей, низки книг. Меценат. Канонізований православною церквою. Свою кар’єру Могила розпочав у віці 20 років на службі у польського короля Сигізмунда ІІІ як ватажок загону вершників, що брали участь у Хотинській війні. Він очолив православну делегацію, яка мала домагатися легалізації української православної церкви на сеймі Речі Посполитої 1632 р. при обранні нового короля. Там Могилу було обрано на митрополита київського та галицького. Його 14-річне правління охопило всі терени тогочасного церковного і культурного життя України, що дало підстави визначити цей історичний період як «могилянську добу».
Складною й суперечливою була доля цього визначного церковного та культурного діяча, полишив неабиякий слід в історії України. 
У відділі обслуговування Липовецької ЦРБ до 420-ї річниці від дня народження Петра Могили бібліотекар по обслуговуванню юнацтва Дубовик В.О. провів для старшокласників бесіду-портрет під назвою: «Петро Могила – досвідчений організатор, добрий порадник і мудрий наставник».


Немає коментарів:

Дописати коментар