середу, 22 березня 2017 р.

Вбережіть себе від туберкульозу


    22 березня у читальній залі Липовецької  центральної районної бібліотеки відбулось засідання клубу «Горлиця». Тема засідання «Вбережіть себе від туберкульозу».
      24 березня – Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. Він відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли у 1882 року Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, що стало першим кроком на шляху становлення діагностування та лікування хвороби.
       Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно - крапельним шляхом і може уражати всі органи людини, але найчастіше – легені. Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу, або паличка Коха. 
      Туберкульоз дуже давнє захворювання. Згадки про нього зустрічаються в працях Гіпократа, Авіценни, середньовічних вчених. Ще в середині 19 століття в Європі люди розуміли, що здолати епідемію туберкульозу неможливо лише силами хворих та їхніх лікарів, вони намагались спільно боротись з цією недугою: організовували проти туберкульозні товариства, збирали кошти, харчі та одяг на користь хворих на туберкульоз. Символом боротьби з туберкульозом в Європі став Лотарінгський хрест, а в Україні – біла ромашка.
  Протягом останніх 100 років було зроблено багато відкриттів в області фтизіатрії, проте навіть сьогодні, існує багато «міфів» щодо туберкульозу.
      Учасники клубу прослухали  пізнавальну інформацію про туберкульоз.







Немає коментарів:

Дописати коментар