середу, 13 березня 2019 р.


Іван Мазепа-людина, політик, легенда


Під такою назвою в районній бібліотеці для дітей проведено бібліографічний огляд літератури до 380-річчя від дня народження  гетьмана Івана Мазепи.
Навряд чи знайдеться в усій історії України людина, життя і вчинки якої викликали б такі суперечливі оцінки істориків, як це було з Іваном Мазепою.
 Однак, що би про нього не говорили,  мусимо визнати, що для України він зробив чимало. Період його правління характеризувався відродженням гетьманської України, передусім Києва – її духовного центру, розвитком культури, а також піднесенням соціального та релігійного життя.
Піднявшись кар'єрними сходами, Іван Мазепа багато уваги приділив  розвитку освіти. Він був спонсором будівництва Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму. І, взагалі, був досить щедрим меценатом: будував та реставрував церкви, дарував храмам дорогоцінні речі, опікувався православними святинями за межами України. І все це за власні кошти.
 Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразки. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу. Корені сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.
Однойменна книжкова виставка-портрет, яка експонується в книгозбірні, розповідає про життя та діяльність гетьмана, відкриває цікаві факти з його життя.
Тож запрошуємо усіх охочих завітати до нашої бібліотеки та долучитися до перегляду книжкової виставки.
Чекаємо на зустріч з вами.



Немає коментарів:

Дописати коментар