четвер, 25 квітня 2019 р.


Українська писанка традиційна та сучасна



Ще трішечки і настане одне з найбільших християнських свят – Пасха. Це свято йде своїм корінням ще від прадавніх язичницьких часів, коли наші далекі предки святкували прихід весни та розквіт життя, природи. А одним з головних втілень життя, його образом в їхньому уявлені було яйце.
Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, символ весни, сонця, повернення природи до життя. Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя, продовження роду.
У дохристиянські часи писанка виконувала роль оберега. Ця традиційна функція, як і найдавніший орнамент, частково збереглася й досі: трикутники, спіралі, клинці, трироги – все це знаки різних ритуалів і священих магічних чисел, котрі в свідомості сучасників не втратили оберегового значення.
На теренах України традиція малювання писанок передавалась з покоління в покоління на протязі багатьох віків.
Сьогодні, 25 квітня в читальній залі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ, підтримуючи українські традиції бібліограф-краєзнавець Кривенко Світлана, організувала майстер-клас з писанкарства під назвою «Українська писанка традиційна та сучасна». На гарне дійство були запрошені школярки Липовецької ЗОШ І-ІІІст. №1 ім. В. Липківського. Адже, здавна до цього величного ритуалу долучалися перш за все дівчата та жінки. Бібліограф поділились секретами писанкарства, познайомила молодь з історією, традиціями, звичаями та символікою, а також показала дивовижну техніку розпису яєць воском, а також розповіла про сучасні види створення писанок.
Кожна людина бажає залишити хороший слід після себе, а для цього потрібно пам’ятати звичаї і традиції свого народу. Навіть найменший подарунок може бути найкращим, якщо у нього вкласти душу. А наші предки знали як це робити, і ми повинні продовжити їх мету – дарувати людям доброту. Цю доброту ми зможемо їм подарувати, створивши Великоднє яйце, таке, яке робили вони.







Немає коментарів:

Дописати коментар