середу, 11 грудня 2019 р.


Українські жінки у горнилі модернізації



Сьогодні до Всеукраїнського тижня права в Інтернет – центрі відділі обслуговування користувачів  Липовецької ЦРБ відбулася бесіда – обговорення під назвою « Українські жінки у горнилі модернізації» , на яку була запрошена  юрист Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Комісаренко.
Процеси модернізації стрімко увірвалися у розмірене життя українських жінок кінця ХІХ століття, радикально змінюючи їхні соціальні ролі, повсякденне буття, систему цінностей, світогляд, сфери діяльності.
« Українські жінки у горнилі модернізації»  -  Це жіноче життя в традиційному суспільстві ;  боротьба українок за освіту на теренах двох імперій; суспільна активність жіноцтва за часів Першої світової війни; роль та місце жінки у ранньорадянському дискурсі; політична боротьба галичанок у міжвоєнний період; жіночий досвід виживання у найстрашніших суспільно-політичних катастрофах 20 століття – Голодомор, Друга світова війна.
Війна спонукала українок відчути себе громадянками, взявши до рук зброю, стати пліч-о-пліч з чоловіками у боротьбі за нове життя. Але ролі жінок того часу виходили далеко за рамки шаблонного набору «жертва, героїня або зрадниця».
Дослідниці-історики, які спеціалізуються на вивченні минулого українських жінок, розкривають різні сторони процесів модернізації, під впливом яких українки ставали такими, якими є тепер.


Немає коментарів:

Дописати коментар