понеділок, 22 серпня 2022 р.

«Працювати, жити для народу – треба, мушу…»

 «Працювати, жити для народу – треба, мушу…»

23 серпня 1867 року у місті Яворів на Львівщині народився поет, прозаїк, публіцист, літературний критик - Осип Степанович Маковей.

Літературну діяльність Осип Маковей розпочав у студентські роки. Писав ліричні вірші, громадські поезії, сатиричні образки, а згодом нариси, оповідання, новели.

Осип Маковей – автор багатьох ліричних пісень, частина яких стала народними. Його вірші «Сон», «Ми - гайдамаки», «Там, за лісом», «Марш Заліщицької молоді» та інші покладені на музику.

Він відомий, як перекладач із багатьох мов, а також збагатив українську літературу своїми інтерпретаціями творів польських, німецьких, австрійських, данських, французьких, англо-американських та інших авторів. Поряд із тим він давав учням глибокі знання з нової української літератури.

Осип Степанович довго й ревно трудився на культурно-громадській ниві українського відродження, він цілком заслуговує, аби ми згадали його ім’я та його працю.

До 155-ї річниці від дня народження Осипа Маковея на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів Липовецької публічної бібліотеки організовано виставку-портрет «Працювати, жити для народу – треба, мушу…».





Немає коментарів:

Дописати коментар