пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

З колискової висі Василя Земляка

З колискової висі Василя Земляка

       23 квітня виповнюється  100 років  від дня народження  відомого  українського письменника і кіносценариста чеського походження - Василя Земляка (Вацика), який народився на Вінниччині в селі Конюшівка  Липовецького  району. Творчий доробок письменника назавжди збережеться в золотому фонді української літератури.

Враження воєнної пори та партизанських буднів відбилися в повістях «Гнівний Стратіон», «Підполковник Шиманський», «Ніч без милосердя», «Останній патрон». Невичерпними криницями духовності стали для української літератури романи «Лебедина зграя» і «Зелені Млини», за які Василь  Земляк  посмертно  був   нагороджений державною  премією   імені Т. Г. Шевченка. За  його сценаріями створено художні фільми: «Люди моєї долі», «Новели Красного дому», «Олесь Чоботар», «На Київському напрямі», «Вавилон-ХХ», «Дочка Стратіона».

З нагоди відзначення ювілею письменника  в відділі обслуговування дітей та організаторів дитячого читання був проведений вечір-портрет «З колискової висі Василя Земляка» на який завітали старшокласники Липовецького ліцею №1.

Читаймо Василя Земляка  - він жив і творив для народу й залишив  по собі добрі спогади як людина щедрої душі й красивого таланту.  Хай і наша світла пам’ять про нього вплітається у вінок його шани.

Немає коментарів:

Дописати коментар