пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Співець рідної землі

 Співець рідної землі

23 квітня, виповнюється 100 років від дня народження видатного письменника, сценариста, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка – Василя Сидоровича Земляка ( справжнє прізвище – Вацик).

Народився 23 квітня 1923 року в селі Конюшівка Липовецького району, в селянській родині. Юнацькі роки минули на Козятинщині, де він закінчив середню школу. У 1940 році В.Земляк вступив до Харківського авіатехнічного училища, бо з дитинства мріяв стати льотчиком. Але війна перервала навчання і 18-річний юнак потрапив на фронт.  Побачене й пережите пізніше він використав у своїх творах "Гнівний Стратіон", "Підполковник Шиманський", кіносценарії "Олесь Чоботар" та багатьох оповіданнях. А після війни навчався у Житомирському сільськогосподарському інституті. Саме в Житомирі написав першу повість «Рідна сторона», добре відому широкому читачеві. 

Свої перші оповідання Василь Земляк опублікував у 1945 році, а в лютому 1957 року його прийняли до Спілки письменників України. Справжню славу йому принесли романи – дилогія “Лебедина зграя” (1971) та “Зелені млини” (1976). За ці твори у 1978 році він був відзначений Державною премією ім. Т. Г. Шевченка. Творчість Василя Сидоровича Земляка посіла одне з найпомітніших місць в українській літературі середини XX століття.

Земляк прийшов у літературу, мистецтво кіно і театру, разом зі славними представниками свого покоління з фронтових битв і партизанських походів. Прийшов молодим, радісним і піднесеним, жадібним до творчої праці і громадської роботи, про яку гаряче мріяв, яку виборював у непримиренних сутичках вогненних боях.

Основна тема його творів  – нелегка доля хлібороба, проблеми відновлення від післявоєнної розрухи, утвердження любові до рідної землі.

За його сценаріями створено художні фільми: «Люди моєї долі» (1961), «Новели Красного дому» (1964), «Олесь Чоботар» (1957), «Останній патрон» (1963), «На Київському напрямі» (драма, 1968), «Вавилон-ХХ» (драма, 1979), а «Дочка Стратіона» (1956) – найвідоміший фільм, що обійшов кіноекрани майже всього світу.

Складаючи шану і вдячність незабутньому письменнику, з нагоди 100-річчя від дня народження Василя Земляка на абонементі відділу обслуговування дорослих користувачів КЗ «Липовецька публічна бібліотека» організовано виставку-портрет, присвячена творчому доробку письменника, під назвою «Співець рідної землі».



Немає коментарів:

Дописати коментар